Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Представиха в столицата проект, реализиран съвместно с община Сливен

08 декември 2015 18:25,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 724

Представители на общинска администрация присъстваха на конференция в столицата, където беше представен проект на "Лекари на света", реализиран съвместно с община Сливен и Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. Събитието, организирано от "Лекари на света – мисия България", се проведе на 7 декември във Френския институт в София под егидата на Френското посолство у нас.

 

Основната идея на проекта е да се създаде устойчив механизъм за достъп до безплатни методи за семейно планиране на всички нуждаещи се, които се намират в ситуация на уязвимост. Той се осъществява от февруари 2014 г и периодът му за изпълнение е три години. В него е включена превенция (обучение и съвети относно семейно планиране), безплатен достъп до методи за контрацепция (спирали, таблетки, презервативи), медицински консултации. В рамките на проекта община Сливен осигурява медицински консултации и лабораторни изследвания, безплатни за насочените от „Лекари на света” жени. Асоциацията предоставя средства за контрацепция (спирали). Ангажиментите на „Лекари на света” са свързани с организиране на дейностите за повишаване на осведомеността по въпросите на семейното планиране в рамките на Центъра, както и на терен. Сдружението осигурява на бенефициентите и други методи за контрацепция (презервативи, таблетки) и при необходимост – лечение, предшестващо използването на контрацептиви.

Според данните, изнесени и по време на събирането, само от началото на 2015 година до сега 120 жени са получили спирала, а 10 са започнали прием на контрацептивни таблетки. При около 50- 60% от жените, които са били консултирани по време на проекта, е установено, че имат придружаващи заболявания и едва след като са преминали курс на лечение са им осигурени средства за контрацепция.

 

По време на инициативата беше представено ръководство за добри практики, изготвено от Лекари на Света, в което се описва опита на организацията при работа в маргинализирана общност по темите на семейно планиране и сексуално и репродуктивно здраве. Ръководството се издава в рамките на проект „Намаляване на женската заболеваемост и смъртност, свързани с нежеланата бременност“, който организацията изпълнява в партньорство с Община Сливен и Българска асоциация по Семейно планиране и сексуално здраве.

 

На конференцията Община Сливен беше представена от зам.- кмета Пепа Чиликова, Дилян Стойков – началник на отдел „Социални дейности, здравеопазване и спорт” и Маргарита Терзиева – главен експерт в същия отдел. Сред участниците бяха и представители на Френския институт, Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Лекари на Света – Франция, Зорница Русинова - зам. –министър на труда и социалната политика и други.