Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев запозна министър Ивайло Калфин с проблемите на Сливен в социалната сфера

11 декември 2015 08:34,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 671
...

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин се запозна с основните въпроси и неотложните нужди в социална сфера на община Сливен. Това стана по време на среща с кмета на общината Стефан Радев и заместник-кметовете Стоян Марков и Пепа Чиликова, на която те поискаха съдействие от вицепремиера за реализирането на всички възможни проекти в социалната сфера по новите оперативни програми и други фондове.

 

Единият от тях е свързан с изграждане на нов “Дневен център за деца с увреждания” с капацитет не по-малко от 30 места и евентуално профилиране за работа с деца с аутизъм. Общината има проект за разширяване дейността на първото по рода си изградено в България Защитено жилище, което се намира до МБАЛ д-р „Иван Селимински” и увеличаване на капацитета му от 6 на 12 души. Като се използва материалната база на бившия Дом за деца с умствена изостаналост Кермен, общината може да разкрие три услуги от резидентен тип за възрастни, за което има взето решение на Общинския съвет. Процедурата е съгласувана и с Агенцията за социално подпомагане /АСП/.

 

В плановете за реформа в социалната сфера предстои разкриване на поне 2 социални предприятия с обхващане на малките населени места. Възможност за тяхното финансиране е по новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Общината иска осигуряване на държавно делегирана дейност за трите нови Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), също разкрити във връзка с процеса на деинституционализация.

 

Дом за възрастни с умствена изостаналост „Качулка” е с капацитет от 250 души. Предстои да се планира в конкретика деинституционализацията на услугите за възрастни.

 

Новоразкритите социални услуги по договор с УНИЦЕФ в община Сливен са Център за социална рехабилитация и интеграция с капацитет 40 души; Център за работа с деца на улицата, с капацитет 32; Преходно жилище с капацитет 4 и Наблюдавано жилище с капацитет 4 човека. УНИЦЕФ осигурява финансовата издръжка по държавен стандарт за една година, която изтича в средата на 2016 година. Общината е планирала услугите като държавно делегирани през втората половина на годината.

 

Общинската администрация има готови проекти до 2015 г., с които е кандидатствала веднъж и не са одобрени. Проектът „Създаване на кризисен и консултативен центрове за жертви на домашно насилие и насилие основано на полов признак в гр. Сливен” е класиран в резервите.

 

По „Красива България” са готови 3 проекта:

„Ремонт фасади и смяна фасадна дограма на старата сграда на Община Сливен“. Обща сума е 300 000 лева. Съфинансиране от общината: 100 000 лева.

 

„Създаване на комплекс за социални услуги за възрастни хора в гр. Кермен“. Обща сума на проекта: 299 992 лева. Съфинансиране от общината: 139 992 лева.

 

„Център за социална рехабилитация и интеграция на незрящи – УПИ II – кв. 328 – кв. Република – гр. Сливен. Обща сума на проекта: 165 750 лева. Съфинансиране от общината: 82 875 лева.