Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общината спира ремонта и реконструкцията на зала „Сливен”

15 декември 2015 13:00,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 668
...

Ще се търси вариант за осигуряване на финансиране за довършване на обекта

 

Общинската администрация предприема действия по спиране на основния ремонт и частичната реконструкция на съществуващата концертна зала „Сливен”, на ул. „Георги Сава Раковски”. Ще се търси вариант за осигуряване на финансиране за довършване на обекта, защото не трябва да отиват напразно дадените досега над 1.5 милиона лева, както и средствата за ремонт в Румъния на концертния орган. Това съобщи на пресконференция днес кметът на общината Стефан Радев.

„Много е хубаво да имаме зала с орган, стига да можем да си го позволим. Лично аз, както и за целия екип, в този момент не виждаме възможност със собствени усилия да продължим това строителство. В момента очакваме писмо от строителите”, каза Радев.

Той заяви, че от управленска гледна точка проектът е неефективен. „Това също е един от проектите, за които има специализирани органи, които да се занимават и да разберат как са сключвани договорите, как са правени процедурите, какво е извършено като строителство. Големият проблем е начинът, по който е била управлявана общината и са поемани ангажименти, за които няма финансов ресурс, както и целесъобразността на харченето на пари. Дори не говорим за това как са се харчили, а как и защо решаваме да го правим”, заяви кметът Радев.

Общата стойност на подписаните договори, свързани със зала „Сливен”, е около 3 милиона лева, платени са над 1 500 000 лева. Ремонтът на залата е един от всички подписани договори и поети ангажименти на община Сливен за над 100 милиона лева. „Това до голяма степен определя рамките в които можем да се движим напред и можем да търсим някаква ефективност на вече договореното, каза още Радев.

“За да се прибере органът от работилницата в Румъния, трябва помещението в което ще се монтира, в случая зала “Сливен, да е приключило със всички строителни работи, да няма прах, да няма влага, т.е. всичко по строителството да е готово. Освен това, общината дължи за ремонт на органа над 100 000 лева”, посочи кметът на Сливен. Една част е платен със суми, събрани от дарения.

Припомням, че през 2008 година са предприемани мерки за основен ремонт на залата. През август 2014 година община Сливен издава ново разрешение за строеж „Основен ремонт и частична реконструкция на съществуваща концертна и конферентна зала Сливен”, гр. Сливен, ул. „Георги Сава Раковски”. Изискването е да се спазят следните условия: Многофункционална зрителна зала с до 400 места в зала, балкон и ложи, за концерти - с монтаж на окомплектован орган, театрални и други спектакли, кинопрожекции и конференции, при реконструкция на евакуационни пътища, монтиране на асансьор за оформяне на достъпна среда за хора с увреждания и нова климатизация, подмяна на всички инсталационни системи и настилки, ремонт на акустична облицовка и обновяване на обзавеждането, реконструкция козирка пред входа, на обособен обект с РЗП от 2 723 кв.м., представляващ 4 надземни нива от съществуваща сграда.

Община Сливен възлага изпълнението на технически проект и авторски надзор на арх. Агенция братя Кадинови. Строително-монтажните работи се изпълняват от консорциум „МОБИ”. Строителен надзор на обекта извършва фирма „ЕКИП 123” ЕООД София.

Проектът на община Сливен беше одобрен за финансиране по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” по ПМС 19 от 2014 година. За ремонта на зала „Сливен" тогава бяха отпуснати 1 450 000 лева.

Залата е строена през 70-те години на миналия век – зала „Георги Кирков”, като част от цялостен комплекс, строен за нуждите на Окръжния комитет на БКП. След 1989 година е прекръстена на зала „Сливен”. В началото на 90-те години на 20 век част от комплекса е предоставена на съдебната система. Концертната зала остава собственост на община Сливен. В последствие сутеренната част на залата, включваща и гаражи, е продадена на частни инвеститори. Залата спира да функционира през последните 15 години.