Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проектът на Областната стратегия за развитие на социалните услуги беше обсъдена на работна среща

15 декември 2015 15:31,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 655
Снимка 1

На 15.12.2015 г. под ръководството на заместник областния управител Веска Вълчева се проведе работна среща на Областната работна група за планиране и разработване на Областна стратегия за развитие на социалните услуги.

При откриването г-жа Вълчева каза, че от месец юни тази година е започнал процес на планиране на социалните услуги за периода 2016 – 2020 г. Това е важна и отговорна задача, в резултат на която с общи усилия трябва да бъдат разработени областна и общински стратегии за развитие на социалните услуги за петгодишния период.

На днешната среща беше представен проект на областен доклад–анализ на ситуацията в област Сливен, както и концептуалната рамка на стратегията - визия, направления, приоритети и цели, както и мерките и дейностите за постигането им.

Г-жа Георгиева и г-н Петров – координатори за област Сливен по проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище” представиха предложението за визията, принципите, мерките и дейностите на стратегическия документ.

Те са разделени в три направления:

1. Уязвими деца и техните семейства с приоритет „Повишаване качеството на живот на уязвими деца и техните семейства“; като целта е да се създадат условия за реализиране политики за осигуряване на закрила, равен достъп и възможности за развитие и социално включване на уязвими деца и техните семейства;

2. Лица с увреждания, уязвими хора и общности в неравностойно положение с приоритет „Осигуряване на условия за социално включване на лица с увреждания, уязвими хора и общности в неравностойно положение“. Целта тук е да се развият нови социални услуги за социално включване и да се подобри качеството на съществуващите за лица с увреждания, уязвими хора и общности в неравностойно положение;

3. Грижа за старите хора с приоритет „Подобряване качеството на живот и грижа за старите хора“, целящ подобряване качеството на живот на старите хора във всички населени места в областта, като се спазва принципът за независим живот в семейна среда или в среда близка до нея, чрез развитие на широка мрежа от услуги в общността и осигуряване на достъп до качествена резидентна грижа.

Представители на четирите общини в област Сливен също представиха планираните от тях услуги по всяко направление.

Всички постъпили предложения и коментари ще бъдат отразени в проекта на Областната стратегия за развитие на социалните услуги и след становище от членовете на Областната работна група, стратегията ще бъде приета от Областния съвет за развитие.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4