Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се заседание на Областния съвет по условия на труд

16 декември 2015 14:34,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 834
Снимка 1

На 16.12.2015 г. под председателството на заместник областния управител Веска Вълчева се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд.

По време на заседанието Иван Каравелов – представител на „Инспекция за държавен технически надзор“ Югоизточна България, представи информация за състоянието на съоръженията с повишена опасност в предприятия и други обекти на територията на област Сливен.

Стана ясно, че на територията на област Сливен работят пълначни станции за пропан-бутан – 3 бр., пълначни станции за технически газове – 9 бр,; автомобилни газови станции за пропан-бутан – 61 бр., от които 7 не са проверени, автомобилни газови станции за природен газ – 2 бр.

Има 34 бр. котелни централи, от които без проверка са 18 бр. Експлоатират се 53 бр. промишлени котли, като три от тях не са проверени. Общо функционират 142 газови инсталации за природен газ, от които без технически преглед са 47 бр. Газовите инсталации за пропан-бутан са 7, без проверка от тях са 2 бр.

На територията на област Сливен се експлоатират 45 бр. съдове под налягане, един е без преглед.

Общо асансьорите в областта са 814 бр., като ги проверява една лицензирана фирма упражнява за технически надзор върху тях. 112 не са проверени. Държавен надзор се упражнява върху 66 асансьора, 7 са спрени от експлоатация, 9 са без преглед.

За годината са съставени 25 акта за административно нарушение при всички съоръженията, като най-често нарушенията са при автомобилните газостанции, на които се пълнят газови бутилки за битови нужди. Има нарушения и за съоръжения с изтекъл преглед, както и нерегистрирани.

Г-н Каравелов съобщи, че в момента се разработва публичен регистър на съоръженията с повишена опасност. В него както ползвателите, така и надзорните органи ще могат да следят кога е извършена последната проверка на дадено съоръжение, коя фирма е извършила проверката, кога изтичат сроковете и др.

Ирена Иванова – директор на Дирекция „Инспекция по труда” Сливен, направи отчет за дейността на дирекцията през второто и третото тримесечие на 2015 г.

През третото тримесечие на 2015 г. Д „ИТ“ – Сливен е проверила 582 предприятия, като е извършила 618 проверки. Констатирани са 2292 нарушения на трудовото законодателство. Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 1469. Приложени са общо 2161 принудителни мерки, в т. ч.: дадени предписания на основание КТ - 2144 бр.; спрени машини и съоръжения - 14 бр.; отстранени от работа работници – 3-ма поради липса на правоспособност. Съставени са 133 акта за установени нарушения на трудовото законодателство и нормите, регламентиращи здравословните и безопасни условия на труд.

Запазва се тенденцията нарушенията по заплащането на труда да са: незаплатен нощен труд, официален празник, допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

През третото тримесечие в Д „ИТ“ – Сливен са постъпили 9 искания, сигнали и запитвания. Всички те са решени в срок. Повечето жалбоподатели са с прекратени трудови правоотношения. Може да се направи изводът, че най-често допускани нарушения във връзка с възникването на трудовите правоотношения, работното време, почивките и отпуските и заплащането на труда се допускат в малки и микро- предприятия.

През периода са извършени 25 съвместни проверки с представители на различни институции. Съвместните проверки с представители на полицията гарантират сигурността на инспекторите по труда и спомагат за по-бързото им приключване. Реализирани са 2 проверки с представители на синдикалните организации.

През тримесечието са постъпили 11 искания за издаване на разрешение за работа на непълнолетни лица. Издадени са 10 такива и 1 отказ.

С въвеждането на договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, от ДИТ са предоставили 6425 еднодневни трудови договори на 114 земеделски производители. На всички е разяснена новата наредба.

По време на заседанието бяха обсъдени приоритетите и кампаниите в работата на Дирекция „Инспекция по труда – Сливен“ за 2016 г. Основните мерки, на които ще наблегне инспекционната дейност са: проверки относно осигуряване на здраве и безопасност при извършване на строително-монтажни работи, в т.ч. и по „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради“; инспектиране на рискови производства и дейности; проверки в предприятия, от икономически дейности, оказващи съществено влияние върху нивото на трудовия травматизъм и професионалните болести в страната; проверки относно законосъобразността на трудовите правоотношения по Кодекс на труда в отрасъл „Растениевъдство“; проверки в малки и средни предприятия, с цел противодействие и превенция на сивата икономика; проверки относно законосъобразното наемане на чуждестранни граждани и др.

Г-жа Иванова съобщи още, че ДИТ Сливен стартира инспекционна кампания за контрол на работодатели, за които има индикации, че плащат на работниците си възнаграждения под минималната работна заплата. Проверките се инициират по сигнал на КНСБ. Синдикатът има наблюдения за нередки случаи, при които и след 1 юли 2015 г., когато минималната заплата беше увеличена на 380 лв., осигуровките се внасят върху стария й размер от 360 лв.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4