Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител г-н Марин Кавръков Ви информира, че предстои влошаване на времето.

08 март 2010 14:22,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1180

Днес 8.03.2010 г. в Областна администрация - Сливен е получено предупреждение от Ситуационния център на ГД “ГЗ”- МВР, относно прогнозата за времето за 09.03.2010г.

Областният управител г-н Марин Кавръков Ви информира, че предстои влошаване на времето.

По данни на МЦ-ВВС:

Валежите от сняг ще продължат, като след обед в Западна България те ще отслабнат и привечер ще спрат. Тогава все още силен снеговалеж ще има в Североизточна България и Черноморието, където през цялото денонощие, поради бурния вятър, ще има снегонавявания. Снежната покривка ще бъде 20-30см, в планинските райони и Североизточна България до 30-40см. Снеговалежа силно ще затрудни придвижването с автомобили, като на моменти видимостта ще бъде под 50 метра. Вятърът ще е от север-североизток 6-9м/с, в Източна България 12-15м/с с пулсове до 18-22м/с.

Минимални температури: между - 5 и 0 градуса.

Максимални температури: между - 3 и +2 градуса.

Настоящата информация се публикува в сайта на Областна администрация за да информира гражданите и фирмите, за предстоящото метериологично време.

Областният управител г-н Марин Кавръков препоръчва на гражданите, транспортните и туристически фирми да бъдат внимателни през тези няколко дни с влошените метеорологични условия.

При възникване на бедствена ситуация, моля своевременно да се уведомява Оперативния дежурен в ОКИЦ на ОУ „Гражданска защита”- Сливен.

Телефон: 044 633 112 / Факс: 044 639 112

Е – mail: okic-sl@cp.government.bg

 

 

Как да действаме при реална опасност от наводнение?

• При необходимост от евакуация, ще бъдете уведомени от органите на ГД „Гражданска защита” - МВР. Подгответе личен багаж с най-необходимите документи, лични вещи и продукти.

• Изключете газта и електричеството.

• При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Ако имате мобилна връзка, известете близките си или на телефон 112.

• Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.

• При наводнение не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.

• Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, освен, ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.

• Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.

• Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се на телефон 112. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.

• При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.

• Спазвайте указанията и реда установен от органите на МВР.

Как да действаме при снеговалеж и заледявания?

 

• При обилен снеговалеж е необходимо да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания и заледявания.

• Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.

• Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

• Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

• Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.

• Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на МВР и телефон 112.

• В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.

• Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.

• Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.

• Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.

• Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.

• В населените места се обърнете към административните власти, органите на МВР или Пътните служби.