Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев: Никога не съм казвал, че ще закривам Ансамбъла за народни песни и танци и Симфоничния оркестър

07 януари 2016 19:11,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 867

Изявление на кмета на Община Сливен по повод появила се информация в медиите, че предстои закриване на Ансамбъла за народни песни и танци и Симфоничния оркестър:

 

“Не искам да закриваме нищо и никога не съм казвал, че ще закривам Ансамбъла за народни песни и танци и Симфоничния оркестър. Закриването, разкриването или преобразуването на един или друг общински културен институт е функция на Общинския съвет и аз като кмет нямам такива правомощия. Пояснявам за всички, че на среща с медиите само дадох пример с разходите от 1 млн.лв., които се правят на година за двата културни института, на фона на собствените им приходи от около 20 хил.лв. и изключително тежкото финансово състояние на общината. Говорих, че трябва да имаме критичен поглед към разходите, към начина, по който се харчат парите на гражданите, и това предизвика дискусия в друга посока. Така или иначе този дебат се случва и аз смятам, че е добре да го продължим.

 

Има различни мнения. Засега обаче най-гръмогласно се чуват хората, които са лично засегнати. Темата е много по-голяма и включва отговори на въпроса “Как ние

подпомагаме и помагаме на културата?”. По силите ли е на общината сама да издържа дейностите, достатъчно ли е това, достатъчно ли получаваме като

общност от тези културни институти и не можем ли по-добре да се справяме? Явно се събуди духът и енергията им, но в крайна сметка трябва да седнем и да разгледаме всички варианти за подпомагане на културата в нашата община, да търсим повече институции и повече лица, които могат да помагат в това отношение. Трябва ли да оставим всичко само на възможностите на общината, която виждаме, че e докарана до тежко финансово състояние? Ще има трудности както във финансирането на основните функции като детски градини и текущи поддръжки, така и в подпомагането на културните дейности. Искаме да чуем варианти и мнения, които да покажат какви мерки да се вземат и кое е най -доброто за общината и разходването на парите на гражданите”.