Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Център за извънкласно обучение ще бъде открит в Сливен

12 януари 2016 12:47,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 713

Световноизвестният физик проф. Минко Балкански представи днес пред кмета на община Сливен Стефан Радев дейността на фондацията си. Той посочи, че организацията му се занимава с откриване на талантливи български ученици в сферата на математиката, физиката и информатиката. Подпомага ги в обучението им в най-престижните висши училища и университети във Франция и света, като издръжката им се поема от Фондация „Миньо Балкански”.

„Имам идея да открия в Сливен център за обучение на ученици, но не в класна, а в извънкласна форма”, каза проф. Балкански. „Надявам се да постигнем голям социален ефект и децата от всички населени места в областта да имат възможност да се събират на едно място и да изградят приятелства”, каза още той.

„Радвам се, че сте в Сливен не само като гост, но и като човек, който търси възможност за развитие и съвместна работа с общинското ръководство и РИО - Сливен. Провокирането на интерес в децата е изключително важно и аз съм щастлив, че сливенските ученици ще имат възможността чрез вашите кръжоци да направят по-плавен преход от ученическите скамейки към обществения живот”, каза кметът Радев.

По време на срещата бяха обсъдени още възможностите за обучение на преподаватели по програми на Фондация „Миньо Балкански”, както и подпомагане на културния живот в община Сливен. В кметството, проф. Балкански беше придружен от директора на РИО – Сливен Бисерка Василева – Михалева и Ангел Ангелов – представител на Фондация „Миньо Балкански”.

Пpoф. Минко Бaлкaнcки е роден през 1928 г. в с. Оряховица, община Стара Загора. Живee и paбoти във Фpaнция, къдeтo oт дълги гoдини pъкoвoди лaбopaтopия пo физикa нa твъpдoтo тялo. В нeя cпeциaлизиpaт yчeни oт цял cвят. Пoчeтeн пpoфecop e нa yнивepcитeтa "Мapия и Пиep Кюpи" в Пapиж, пpeпoдaвa в Кaлифopния, члeн e нa Индийcкaтa aкaдeмия нa нayкитe. Той е един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб и от най-големите дарители на българското образование. Чрез своята дарителска дейност проф. Балкански е оборудвал над 130 компютърни кабинета в България, като от 2009 г. ПМГ „Добри Чинтулов” - Сливен е сред училищата, които са получили подобно дарение.

Снимки