Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заместник областният управител Камен Костов участва във форум за енергийната ефективност

26 януари 2016 12:49,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 782
Снимка 1

На 25.01.2016 г. заместник областният управител Камен Костов и главен експерт Петя Качарова взеха участие във форум за националните и европейски програми за енергийна ефективност. Над 300 представители на общини и областни администрации от страната присъстваха на срещата в София.

Изискванията за допустимост на сгради за участие в Националната програма и мерките за енергийна ефективност, които ще получат финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. представи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Въпреки променените изисквания на Националната програма, с които се допуска участие на сгради с под 36 апартамента, приоритетно ще се работи по санирането на панелния сграден фонд, а след това по сградите с по-малко апартаменти, строени по неиндустриален способ.

По Националната програма вече са сключени споразумения за обновяването на около 2000 сгради, като в момента се работи по 600 от тях, съобщи министърът. Най-много сгради са одобрени в област Бургас – 245. От анализа на изпълнените до момента проекти, включително и по европейската програма, стана ясно, че има възможност за намаляване на лимитите, които правителството прие като пределни цени за различните видове дейности по Националната програма за енергийна ефективност, включително за обследване и проектиране. МРРБ публикува нови пределни стойности на отделните видове дейности, необходими за реализацията на обектите.

Регионалният министър предупреди, че ще има по-сериозен контрол към общините относно реализирането на програмата, заради засечени слабости при обявяването на поръчките за избор на изпълнители. Забележките са свързани основно с конструктивното обследване на сградите, тъй като има опити на общини да обявят дейности в тази посока. Кметовете следва да бъдат стриктни, защото програмата е за енергийна ефективност на сградите, а не за основен ремонт и укрепване. Санкции ще има не само към кметовете, които допускат нарушения, но и към тези, които не подават регулярно информация за напредъка по програмата. Тя ще бъде основна за строителния бранш и общините през първото шестмесечие на годината.

Министър Павлова отчете сериозен успех по приключилата европейска програма „Енергийно обновяване на българските домове“, финансирана от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013. По нея за по-малко от година са санирани 156 сгради от одобрени 293 в цялата страна. Резултатите сочат, че в тях вече се отчита спестяване на енергия между 40 и 50%. Министърът информира, че предстои на заседание на Министерския съвет в сряда да бъде взето решение останалите незавършени по програмата 137 сгради да бъдат прехвърлени за изпълнение по Националната програма за енергийна ефективност през общините. Кметовете и областните управители ще получат пълната проектна документация на всички одобрени сгради, включително строителните разрешения, като ще се извършват единствено дейности за енергийна ефективност. Важно условие е кметовете да обявят обществени поръчки за избор на изпълнител и да започнат реална дейност.

Към 22.01.2016 г. в област Сливен по Националната програма за енергийна ефективност има регистрирани 82 сдружения на собствениците, като броят на подадените заявления за финансова помощ е 66. От тях одобрени са 63 и толкова са сключените договори между сдруженията на собствениците и съответната община.

Броят на исканията за сключване на договор за целево финансиране към Българската банка за развитие е 63, като са сключени 61 договора. В община Сливен те са 48, в община Нова Загора - 11, а в община Твърдица - 2. В Нова Загора и Твърдица след проведени процедури по ЗОП, има сключени договори с фирми за обследване.

Снимки

Снимка 2