Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общинският съвет Сливен ще заседава на 28 януари 2016 година

27 януари 2016 17:30, Общински съвет - Сливен
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 8 години, брой четения: 655
заседание

Първото за тази година заседание на Общинския съвет ще се състои на 28 януари от 9 часа в заседателната зала на община Сливен. В предварителния дневен ред са включени за разглеждане и решение 35 предложения, внесени от кмета Стефан Радев и общински съветници. В законовия срок общинската администрация е внесла три допълнителни точки, сред които е и приемане на нова структура на общинската администрация. Това обяви на пресконференция днес председателят на Общинския съвет Димитър Митев.

Сред допълнителните точки е предложение за упълномощаване на представител на община Сливен в общото събрание на Асоциацията на В и К през февруари, на което

предстои да се сключи договор на общините, които са съдружници във „ВиК –

Сливен”. Допълнително съветниците ще гласуват също отдаването под наем на ползватели на земеделски земи - т.н. полски пътища.

Както вече беше обявено, на вниманието на медиите и гражданите на общината, преди всяко заседание основните теми ще бъдат предварително обявявани на пресконференция. В срещата с медиите днес взеха участие заместник-председателят

на Общинския съвет Кирчо Димитров /Реформаторски блок/ и председателят на

комисията по бюджет и финанси Георги Стоянов /ГЕРБ/.

Основните въпроси, които утре съветниците ще разглеждат, е приемането на проекта за бюджета на общината за 2016 година, стратегията за управление на общинската собственост за периода 2016 – 2020 г. , както и годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за тази година.

Проектът за бюджет е разработен в съответствие с действащите законови и подзаконови нормативни актове и отразява намеренията на общината за провеждане на комплексна финансова политика, за осигуряване на финансовата й стабилност, посочи общинският съветник Георги Стоянов.

Стоянов представи накратко параметрите на проекта за бюджет 2016. Планираните приходи общо за 2016 г. са в размер около 96 900 000 лева. Приходите за местни дейности са около 50 150 000, приходите за държавна дейност са 46 755 000 лева. Приходите от имуществени и други местни данъци са планирани в размер на 16 300 000 лв, неданъчните приходи са 34 500 000. Разходите са също 96 900 000 лева.

„Бюджетът в този си вид е реално изпълним и балансиран. Той гарантира живота на системите в общината. Има леки нотки на оптимизъм”, смята Стоянов. Кирчо Димитров съобщи, че групата на Реформаторския блок ще подкрепи този бюджет, защото е изпълним и балансиран.

В предварителния дневен ред са залегнали предложения за упълномощаване

на представители на община Сливен в Общото събрание на търговските дружества, в

които общината е съдружник, или акционер, избор на Комисия по стипендиите, избор

на Комисия по символиката за мандат 2015 – 2019 година. Ще има избор на УС на

Общинския фонд „Култура”, актуализиране на състава на общинския съвет по

наркотични вещества. Включени са няколко продажби на общински имоти.

В новата структура на общинска администрация Сливен е заложено намаляване на щатните бройки в администрацията от 338 на 328, считано от 1 април 2016 година. Предвижда се съкращаване на бройки и при служителите, заети с местни дейности, които са около 280 човека, съобщи Митев.

Няма да има пети заместник-кмет по общинската собственост. Тази дейност ще се изпълнява от секретаря на общината. В предлаганата структура се предвижда усъвършенстване на организационния модел, развитие на съществуващите структурни звена и преструктурирането на някой от тях за подобряване на координацията между дирекциите и отделите. Обособяват се нови дирекции – „Образование, култура” и „Връзки с обществеността”, на мястото на съществуващите досега отдели и дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт”. Има няколко самостоятелни отдели – „Бюджет”, „Човешки ресурси”, отдел „Сигурност и управление при кризи”. Обособява се и самостоятелен отдел за обслужване на общинския съвет, където се запазват трите бройки. Сред планираните промени е разделянето на сегашната дирекция „Местни приходи” на два отдела за отчитате на приходите и разходите и обслужване на данъкоплатците и на отдел за контрол по събирането на натрупани задължения.

Дневният ред, предложенията за сесията, както и протоколите от заседанията на Общинския съвет са поместени на електронната страница http://obs.sliven.bg/