Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Постоянната комисия по заетост съгласува държавния план-прием на професионалните гимназии

28 януари 2016 15:13,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 791
Снимка 1

На 28.01.2016 г. Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен съгласува предложението за държавен план-прием за учебната 2016/2017 г. по професии и специалности в професионални гимназии, професионални училища и в паралелки за придобиване на професионална квалификация в общообразователни и специални училища на територията на област Сливен.

Г-жа Весела Паскалева – старши експерт по професионално образование в РИО – Сливен, представи предложението за план-приема. Стана ясно, че професионално образование в област Сливен се получава в 8 професионални гимназии, 3 СОУ, 2 помощни училища, 1 спортно училище, 2 училища по изкуствата, 1 специално училище, 2 частни професионални колежа и един ЦПО.

По област на образование най-много паралелки се предлагат в областта на техниката, услугите и производството и преработката. Предложеният план-прием е за 51 паралелки за придобиване на професионална квалификация (с 8 по-малко от миналата учебна година). От тях: след 7-ми клас за получаване на средно образование – 15 паралелки; след основно образование - 21 паралелки в дневна форма и 5 в задочна; след 6-ти клас – 2 паралелки в дневна и една в задочна форма; след 7-ми клас за получаване на основно образование – 2 паралелки в дневна форма и една в задочна. В помощните училища се предвиждат 2 паралелки след 8-ми клас, една паралелка за получаване на основно образование в СОУ към затвора и след 4-ти клас - една.

Броят на учениците, завършващи 7-ми клас през тази учебна година е 1719, като се предвижда сформирането на 31 паралелки (в т.ч. и непрофилираните) за 806 ученици. Броят на учениците, завършващи основно образование е 966, а се предвиждат 32 паралелки (в т.ч. и непрофилираните) за 832 ученици.

Поради потребността от специалисти и след разговори с работодатели в община Твърдица се разкрива прием по нова професия – шивач.

В съответствие с политиките за учене през целия живот и през учебната 2016/2017 г. се заявяват паралелки в задочна форма за придобиване на степен на професионална квалификация и степен на образование.

По време на дискусията стана ясно, че едва около 70% от завършващите 7-ми и 8-ми клас продължават в средно образование. Останалите отпадат от образователната система или се насочват към други области. По отношение мотивирането за продължаване на образованието активност проявяват директорите и учителите, както и Центърът за кариерно ориентиране. Но беше споделено мнението, че самите работодатели не проявяват активност при мотивирането на кандидат-гимназистите и техните родители да се обучават в търсени на пазара специалности и да задържат младите хора в областта.

Снимки

Снимка 2Снимка 3