Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стефан Радев: Продажбата на общински облигации ще бъде голям успех за Сливен

17 февруари 2016 13:58,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 740

"Ще се водят преговори с конкретни инвеститори, които да закупят цялата емисия общински облигации, ако тя бъде пусната на борсата", заяви днес по време на пресконференция кметът на Сливен Стефан Радев. „Целта е облигациите да се купят наведнъж, от един инвеститор, а не да се отправя предложение за продажба към неограничен кръг лица. По този начин ще спестим доста време от процедура за подготовка на проспект за публично предлагане и продажба на борсата на облигациите”, посочи той.

 

Предложението за пускане в продажба на емисия общински облигации е част от плана за финансово оздравяване на община Сливен , припомни кметът и уточни, че очаква подкрепа за това свое предложение от страна и на гражданите и на общинските съветници.

 

„Това е съвсем нормален финансов механизъм, който според мен все повече ще се използва у нас. По света е нещо ежедневно общините да се финансират по такъв начин и за нас ще бъде голям успех”, каза още Радев. По думите му, ако емисията бъде пласирана успешно на борсата, това ще се отрази добре на града. „Ще се съживи икономиката ни, защото общината ще разплати част от дълговото си бреме към сливенските фирми – около 10 млн. лв ., ще се даде и сигнал към инвеститорите, че ще имат сигурност, ако решат да правят вложения тук”, поясни кметът. Той посочи още, че заедно с екипа му продължават да търсят варианти и възможности за разплащане и на останалите задължения на институцията, която ръководят, тъй като с парите от продажбата на облигациите не могат да се финансират текущи разходи , а старите такива са в размер на около 12 млн. лв.

Публичното обсъждане за предприемането на продажба на общински облигации ще се проведе утре от 9.00 часа в зала „Май”.

 

Дали общината може да обяви продажбата на 15-годишна облигационна емисия в размер на 25 млн., за да рефинансира общинския дълг и да осигури пари за довършване на ремонта на зала „Сливен”, трябва да реши Общинският съвет.