Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стратегията за социалните услуги в област Сливен 2016-2020 г. беше съгласувана от Областния съвет за развитие

18 февруари 2016 14:08,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 674
Снимка 1

На 18.02.2016 г. се проведе заседание на Областния съвет за развитие на област Сливен. То беше председателствано от областния управител Татяна Петкова.

Основна тема в дневния ред беше съгласуването на Стратегията за развитие на социалните услуги в област Сливен 2016 – 2020 г.

Стратегията се изготвя в съответствие с разпоредбите на Закона за социално подпомагане. Съгласно закона областните управители организират разработването и утвърждават стратегии на областно ниво, съгласувано със съответните регионални дирекции за социално подпомагане. През 2010 г. за първи път беше осъществен процес на областно планиране на социалните услуги и разработена стратегия за периода от 2011 г. до края на 2015 г.

През 2015 г. бе разработена стратегията за следващия петгодишния период 2016-2020 г. Процесът беше осъществен с участието на широк кръг заинтересовани организации и институции, чиято дейност има отношение към развитието на социалните услуги. Те бяха обединени в Областна работна група, назначена със заповед на областния управител, под председателството на Веска Вълчева – заместник областен управител.

Г-жа Вълчева и Женя Андонова – главен експерт в Областна администрация Сливен, представиха съдържанието на стратегическия документ. След направен задълбочен анализ на ситуацията, в стратегическата част на документа са разписани мерки и дейности в три направления: уязвими деца и техните семейства; лица с увреждания, уязвими хора и общности в неравностойно положение; стари хора. Ще продължи функционирането на онези услуги, които са се доказали като необходими, но са предвидени и нови услуги, които ще бъдат разкрити до 2020 г.

След проведена дискусия, Стратегията за развитие на социалните услуги в област Сливен 2016 – 2020 г. беше съгласувана от членовете на Областния съвет за развитие на област Сливен.

Областният управител благодари на екипа за разработване на стратегията за задълбочената и качествена работа. Г-жа Петкова изрази мнение, че документът е всеобхватен и изчерпателен, тъй като трябва да включва всички очаквани интервенции в социалната сфера, на базата на които общините ще разработят своите планови документи.

Друг акцент в заседанието беше определянето на представителите на общините от област Сливен в Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район.

Управлението на регионалното развитие на ниво регион се осъществява от Регионален съвет за развитие /РСР/. Членовете му са представители на 8 министерства, областните управители, представители на общините от всяка област, представители на областните структури на представителните организации на работодателите и на работниците и служителите. Броят на представителите на общините в РСР се определя в съответствие с населението на съответната област. За области с до 200 000 жители, каквато е и област Сливен, представителите са двама. Решено беше това да са Стефан Радев – кмет на община Сливен, и Николай Грозев – кмет на община Нова Загора.

 

Стратегията за развитие на социалните услуги в област Сливен 2016 – 2020 г. ще бъде публикувана на страницата на Областна администрация Сливен, раздел „Стратегии и планове“.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5