Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стефан Радев: Във всяко кътче на света, където има и един българин, се отдава почит на Васил Левски

19 февруари 2016 15:07,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 734
...

Стотици граждани се събраха на възпоменателна церемония днес пред паметника на Васил Левски на едноименния площад, за да отдадат своята почит към паметта на Апостола.

 

„Преди 143 години, на този ден, България губи своя велик син – Апостола на свободата Васил Левски. Затова, във всяко кътче на страната и навсякъде по света, където има и един българин, в този ден, се отдава почит на личността и делото на Васил Левски", каза в словото си кметът на Сливен Стефан Радев.

 

Той посочи, че това е особено важно за градовете, в които Левски е създавал комитети, мрежа за бъдещата революция. Такъв град е и Сливен, където Апостолът намира свои съмишленици за голямото си дело.

 

„Освен паметта на Апостола, ние почитаме и тачим онези наши съграждани, дали живота си за свободата, негови сподвижници и съратници. В такива дни човек прави някаква равносметка, задаваме си въпроси доколко днес пазим заветите на Апостола, доколко следваме пътя, озарен от неговата мечта за свободата и бъдещето на България. На този паметник, издигнат от признателните сливенци, са записани неговите думи: „Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили”. Думи, казани в 19 век, но звучащи актуално и днес!”, каза още в словото си кметът на Сливен.

 

На ритуала днес присъстваха още зам.- министърът на образованието и науката Диян Стаматов, Татяна Петкова - областен управител, Димитър Митев - председател на Общинския съвет, общински съветници, Бисерка Василева - началник на Регионалния инспекторат по образованието, представители на държавни и общински, военно-патриотични организации, много ученици от училищата в града, политически партии.

 

Гражданите положиха венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

 

По-рано днес пред ПМГ „Добри Чинтулов” се проведе „Урок по родолюбие”. Децата припомниха делото на Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски- учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски.

 

Бяха поднесени цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Левски - Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода в кв. „Клуцохор”. Цветя на признателност бяха положени пред релефа на Васил Левски пред храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител” и на паметника на Панайот Хитов в кв. „Ново село”. В катедралния храм „Св. Димитър” тази сутрин беше отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.

 

Възпоменателната церемония по повод 143 години от гибелта на Васил Левски се организира от община Сливен, Сливенската митрополия, Регионалния инспекторат по образование, ПМГ „Добри Чинтулов” и ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков”.

Снимки

..................