Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в обсъждане на проектите за учебни програми по български език и история

19 февруари 2016 16:15,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 738
Снимка 1

На 19.02.2016 г. областният управител Татяна Петкова и заместник- областният управител Веска Вълчева взеха участие в общественото обсъждане в Сливен на новите учебни програми по български език и литература и история и цивилизации за шести и осми клас. Домакин на срещата беше д-р Бисерка Михалева – началник на РИО Сливен. Участваха представители на регионалните инспекторати по образование, директори на училища и учители от областите Сливен, Стара Загора, Ямбол, Бургас, Хасково и Пазарджик.

Учебните програми бяха представени от заместник-министъра на образованието и науката Диян Стаматов и експерти от МОН. Заместник-министърът каза при откриването, че в момента тече интензивен процес на обществено обсъждане на новите учебни програми. На интернет-страницата на министерството постоянно постъпват предложения и становище по тях. В голямата си част те са положителни, а някои касаят учебния материал в конкретика. Промените по БЕЛ са в посока олекотяване на учебния материал, което означава да има по-малко произведения или откъси от произведения в частта задължителна подготовка. Това ще даде възможност да се отдели повече време за надграждане или допълнителна работа според спецификата на класа и темпа на усвояване. Обособени са и часове за развиване на комуникационните способности, като учениците ще се учат да говорят публично и да защитават позицията си.

Г-н Стаматов каза още, че патриотичното възпитание е силно застъпено. Българските автори присъстват в голяма степен в учебното съдържание. По думите му българската литература е много богата, но не е възможно да се изучава всичко.

Експертите от МОН представиха в подробности учебните планове. Срещата продължи с дискусия, по време на която директори и учители поставиха конкретни си въпроси.

Общественото обсъждане продължава и в други градове. Получените мнения ще бъдат прецизирани, а в края на следващата седмица се очаква учебните програми да бъдат предложени на министъра на образованието за утвърждаване.

Снимки

Снимка 2Снимка 2