Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА СТАРТИРА КАМПАНИЯ „НУЛЕВА ТОЛЕРАНТНОСТ СРЕЩУ ТРАФИКА НА ХОРА 2016”

01 март 2016 11:25,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 747

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр.Сливен, за поредна година стартира информационна кампания за превенцията на трафика на хора с цел трудова експлоатация под мотото „Нулева толерантност срещу трафика на хора 2016”. Партньори в инициативата са дирекция „Бюро по труда” – гр.Сливен и Европейски информационен център Europe Direct – гр.Сливен.

Целта на кампанията е повишаване чувствителността на обществото по проблема трудова експлоатация, чрез предоставяне на информация за рисковете, механизмите за въвличане и начините за предпазване от съвременната форма на робство.

В рамките на кампанията се предвиждат информационни срещи и прожекции на тематични филми в Бюро по труда – гр.Сливен, обучителни сесии в училищата и разпространение на специализирана брошура с координатите на Националната комисия за борба с трафика на хора и на местните структури към нея, както и координатите на дипломатическите представителства на Република България в чужбина.

Жертвите на трафик на хора с цел трудова експлоатация често биват принуждавани да работят срещу минимално или без никакво заплащане. Попадането в трудова експлоатация може да се случи, чрез агенции за набиране на хора за работа в страната и в чужбина, чрез агенции - посредници за младежки бригади, чрез обяви за работа, чрез познати, близки, дори роднини, чрез социалните мрежи и страници за запознанства в Интернет.

 

Затова съветваме:

1. Проучете добре агенцията, фирмата, работодателя или хората, при който отивате. Посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора и Местната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта и Бюрата по труда за безопасно пътуване и работа в чужбина. Списък с лицензираните трудови посредници има на интернет страницата на Агенцията по заетостта - www.az.government.bg

2. Не се доверявайте на съмнителни обяви с обещания за високо заплащане на нискоквалифицирана работа в чужбина, особено такива, които са залепени по улиците и имат само мобилен телефон;

3. За да започнете работа, трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя;

4. Не давайте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог;

5. Вземете с Вас адреса и телефона на българското дипломатическо представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях или с полицията там – вие сте жертва на сериозно престъпление и ще Ви бъде оказана помощ.