Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Внасят предложението за облигационния заем на сесията през март

02 март 2016 13:33,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 615

Предложението за облигационния заем, който община Сливен иска да получи, за да рефинансира дълга си, ще бъде внесено за разглеждане на сесията на Общинския съвет през март. Според законовите изисквания, гласуването на предложението може да стане месец след провеждането на обществено обсъждане, касаещо пускането в продажба на общински облигации на стойност 25 млн. лв. Това съобщи на пресконференция днес кметът Стефан Радев.

 

„Положихме усилия да разясним параметрите на облигационния заем по достъпен за гражданите начин и чрез общественото обсъждане информацията да достигне до максимален брой хора, които да разберат защо предприемаме тази стъпка. Въпреки, че имах опасения за негативна настройка на гражданите спрямо извършването на подобен финансов ход, още повече, че това е специализирана финансова материя, те не се оправдаха. За момента срещаме разбиране за необходимостта от облигационната продажба”, допълни кметът.

 

Стефан Радев отново припомни основните характеристики на облигационната емисия и как чрез нея ще бъде извършено рефинансиране на общинския дълг. С парите от продажбата на акции ще бъда погасени задълженията на общината към „Д-банк” и фонд „ФЛАГ”, ще се разплатят просрочени дългове по Капиталовата програма, като парите ще отидат към сливенски фирми, чрeз които ще се освежи икономиката на общината. Част от средствата, получени от продажбата на облигации, ще бъдат оползотворени за довършването на ремонта на зала „Сливен”. Планираната лихва на облигационна емисия ще бъде в рамките на 2,7 - 2,8 % . Срокът за погасяването на заема ще е до 15 години, като гратисния период е до 2 години.

 

Сред ползите от предприемането на тази финансова маневра е и намаляването на разходите по обслужване на общинския дълг, които след пласирането на облигациите се очаква да паднат наполовина. Реализирането на продажбата на борсата, ще е важен знак за потенциалните инвеститори, че могат да вложат средства в община Сливен, посочи още Радев.