Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Близки на деца и възрастни с увреждания потърсиха съдействие от кмета на Сливен Стефан Радев

07 март 2016 13:57,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 661
...

Кметът на община Сливен Стефан Радев се срещна с близки на деца и възрастни с увреждания. Поводът за срещата беше предстоящото изпълнение на проект „Подкрепа и разширяване на дейността за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда на звено за социални услуги „домашен помощник“ към Домашен социален патронаж-Сливен“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2016-2020 година. Той предвижда всички лични асистенти да бъдат наети на 4-часов работен ден, като в рамките на тези 4 часа трябва да обслужват повече от двама потребители. По стария проект личните асистенти обслужваха по един потребител в рамките на 6-часов работен ден.

Участниците в срещата заявиха, че новите условия ще затруднят грижата за техните близки и не могат да обслужват повече от един потребител. Те призоваха кметът да извърши консултация с Министерството на труда и социалната политика и лично с министър Ивайло Калфин за преразглеждане на проекта и вариантите за дофинансиране от държавата. Кметът Стефан Радев обеща да постави проблема на национално ниво и да проведе разговор с министъра.

Според насоките за кандидатстване, всички потребители, ползвали досега услугата „личен асистент“, трябва задължително да бъдат включени в новия проект. Техният брой за община Сливен е 160, а личните асистенти са 65. Затова се налага те да обслужват повече от двама потребители, стана ясно още от срещата. Услугата ще се предоставя в рамките на 18 месеца.