Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стефан Радев: „Каймак-Чалан” е книга за честта и достойнството

07 март 2016 20:51,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 670
...

Кметът Стефан Радев откри срещата "Сливен помни Каймак-Чалан!", в зала "Галерия" на комплекс "Национал Палас" в Сливен, организирана по повод премиерата на книгата „Каймакъ-Чаланъ”. Това стана в присъствието на автора Красимир Узунов и рецензента на книгата проф. Пламен Павлов.

„Каймакъ-Чаланъ” e издание в два тома, посветено на героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймакчалан. Върхът е загубил 11 метра от височината си, след тези боеве и бомбардировки. Изданието разкрива драматични моменти, в която са описани и участията на сливенци в Първата световна война.

„„Каймакъчаланъ” е име, което предполагам за всеки сливналия е част от неговата родова история, защото повече от хиляда бойци и командири от 11 Сливенски пехотен полк са дали живота си в тази битка. Всички ние имаме дълг към загиналите. Тази книга е за тяхното себеотрицание и любов към Родината. Книга за честта и достойнството от които имаме голяма нужда и днес. Тази книга ще остане в паметта на нашите съграждани. Тя ще служи за възпитание на поколения българи в тези ценности, които искаме да виждаме повече и днес сред нас. За това благодаря на автора Красимир Узунов”, посочи кметът Стефан Радев.

На срещата присъстваха потомци и наследници на загиналите от 11-ти пехотен Сливенски полк, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, народните представители Мария Белова /ГЕРБ/, Иван Славов /АБВ/, адмирал Пламен Манушев - народен представител в 43-то Народно събрание и бивш командващ Военноморските сили на България, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, кметове на близки населени места, ръководители и представители на културни институции в града, много граждани.

Книгата е издадена по повод 100-годишнината от влизането на България в Първата световна война (1914-1918) и се посвещава на паметта на героите, „останали завинаги на прага на Родината…”.

По искане на общината Военно-историческият музей предостави копие на знамето на 11-ти пехотен Сливенски полк. На срещата знамето беше придружавано от военнослужещи от под. 22 220 в Сливен и посрещнато от присъстващите на крака. По повод събитието Регионалният исторически музей и Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен подредиха в залата изложба с музейни експонати, свързани с героизма на сливенци в тези исторически и паметни за България събития, които се съхраняват в двата културни института.

Организатори на проявата са община Сливен, Инициативен комитет "100 години Каймакчаланска епопея", Регионалният исторически музей, Регионалният инспекторат по образование, Военно формирование 22 220 и Регионална библиотека "Сава Доброплодни".

 

Снимки

.................................