Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА ОРГАНИЗИРА ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА „БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА ТРАФИКА НА ХОРА”

10 март 2016 09:30,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 672

В изпълнение на Националната и Местна програми за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2016 г. на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) към Министерски съвет, Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр.Сливен организира обучениe за учители по информационни технологии от Област Сливен на тема „Безопасен интернет през призмата на трафика на хора” с лектор Георги Апостолов – ръководител на първата интернет Гореща линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в интернет, и координатор на Националния център за безопасен интернет /Safenet.bg/.

 

Обучението стартира с писмено обръщение на евродепутата г-жа Мария Габриел, ръководител на българската делегация на групата на ЕНП в Европейския парламент и зам. - председател на Групата на ЕНП, която приветства организаторите и участниците, и подчерта значението на информационните форуми като мярка за противодействие срещу трафика на хора: „Превенцията трябва да се осъществява преди всичко сред младите хора. Те трябва да бъдат научени да разчитат ситуациите, в които са застрашени от трафик. Необходимо е да бъде насърчавано задължителното обучение на всички, които участват в предотвратяването, разкриването и борбата с трафика. Ето защо ключова роля имат и учителите, които са част от този процес при работата си с деца.”

 

Оперативните цели на обучението са повишаване квалификацията на учители по информационни технологии във връзка с актуалните тенденции в извършването на престъплението трафик на хора. Рисково е не само споделянето на много лична информация, но и качването на сексуално провокативни изображения и текстове, както и участието в онлайн чатове с непознати. Този тип поведение всъщност разкрива емоционална уязвимост и несигурност, което привлича вниманието на педофили и трафиканти. Поради тази причина акцент в обучението с лектор Георги Апостолов, беше представянето на Методика за работа с деца и младежи за превенция на рисково поведение в интернет.

 

Всички участници получиха сертификат за успешно преминато обучение на тема „Безопасен интернет през призмата на трафика на хора”. Партньори в инициативата бяха Регионален инспекторат по образование (РИО), гр. Сливен и Областен информационен център (ОИЦ), гр. Сливен.