Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заместник-кметът Стоян Марков откри Маскарадните игри в Драгоданово

13 март 2016 15:31, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 336
...

Заместник-кметът на община Сливен Стоян Марков откри "Маскарадни игри", които се провеждат днес в село Драгоданово.

 

„Това, че сме днес тук, е знак, че пазим и предаваме традициите на българския народ. На днешния ден ние се веселим, но си даваме и прошка”, каза Стоян Марков. Той пожела на самодейците да покажат най-добре това, което са съхранили и развили във времето, а на журито - да бъде безпристрастно при оценката на читалищните състави от община Сливен и региона.

 

Да уважат празника бяха дошли още областният управител Татяна Петкова, секретарят на община Сливен Валя Радева, общински съветници, кметове на населени места от общината, драгодановци и много гости.

 

Станчо Станчев, кмет на с. Драгоданово поздрави гостите и участниците в Маскарадните игри. Заедно със заместник-кмета и областния управител запалиха традиционния огън, който се прави на Сирни Заговезни и прескача от хората за здраве и благополучие.

 

Регионалният празник “Маскарадни игри” се провежда ежегодно на Сирни заговезни. Съборът е със състезателен характер. Днес се изявиха съставите от Глушник, Трапоклово, Блатец, Калояново, Младово, Драгоданово, Николаево, Гергевец, Сотиря, Камен и Зимница.

 

Неговата цел е да стимулира и разпространява българските традиции и обичаи, свързани с маскарадна обредност. Днес бяха възпроизведени обичаите „Сирни заговезни”, „Заораване и засяване”, „Кукувден”, „Нова година - Камили”. Всички групи получават сувенир и диплом за участие, а за класираните на първите три места има парични награди.

 

Журито, което оценява съставите, е с председател д-р Владимир Демирев - етнолог от Регионалния исторически музей и членове: Иван Стоянов - ръководител на оркестъра на Ансамбъла за народни песни и танци в Сливен и хореографката Станка Иванова.

 

Събитието се организира от община Сливен, кметството и Народно читалище „Изгрев 1928” в с. Драгоданово.

 

Снимки

..............................