Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Посланикът на Израел Ирит Лилиан откри изложба в Сливен

15 март 2016 22:38,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 716
...

Посланикът на Израел Н. Пр. Ирит Лилиан откри изложба в Сливен под наслов „Ерусалим-София“. Тя е организирана от посолството на Държавата Израел у нас и е подредена в Художествената галерия "Димитър Добрович". Посветена е на 25 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел.

 

Н. Пр. Ирит Лилиан, която гостува за първи път в Сливен, приветства присъстващите и заяви, че 25 години дипломатически отношения са много малка част от нашата взаимна история. "Държавата Израел остава задължена на България и приятелството е изразено в тези 25 години отношения, които имат много дълбоки корени в историята. Еврейската общност в България датира от 2 век, но нашите дипломатически отношения са много млади, а в същото време са като плодовете на едно много старо дърво", каза при откриването посланикът на Израел.

 

Кметът Стефан Радев от своя страна изрази задоволство, че Сливен е домакин на изложбата, защото културата сближава. "Факт е, че културно събитие доведе посланика на Израел в Сливен. Това е моята първа среща с посланик в този мандат. Приемам посещението на Н. Пр. Ирит Лилиан като знаково събитие и се надявам връзката ни с Израел и еврейската общност да бъдe все по-силнa, да разчитаме един на друг за задълбочаване на отношенията", каза Стефан Радев.

 

Изложбата е с фотографии на младата израелска фотографка Надир Кадор и фотографът от България Антони Георгиев, които разказват уловената в обектива история на София и Ерусалим от две противоположни гледни точки – на посетителя и на постоянния обитател. Даниела Ненчева - директор на Художествена галерия "Димитър Добрович", съобщи, че това е третата съвместна изложба с израелското посолство и винаги експозициите се радват на огромен успех.

 

На откриването присъстваха още областният управител Татяна Петкова, зам.-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, председателят на Общински съвет Димитър Митев, представители на еврейската общност в Сливен и др.

 

Преди събитието израелският посланик се срещна с кмета Стефан Радев в общината. Двамата обсъдиха възможностите за взаимноизгодно сътрудничество в областта на културата и образованието. Кметът запозна Ирит Лилиан с приоритетите на общинското ръководство, с историята и културата на Сливен. Преди да отпътува от града тя посети и областна администрация. Нейно превъзходителство беше придружавана от Алон Коен – търговско аташе в израелското посолство.

 

Снимки

...............