Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

От общината призовават за съобразителност при настъпването на пожароопасния сезон

18 март 2016 16:36,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 687

От 21 март на територията на община Сливен се привежда в действие План за защита при пожари, който е част от Плана за защита при бедствия. Действията ще бъдат предприети във връзка с настъпването на пожароопасния сезон и повишената опасност от възникване на пожари. Въвеждането на плана за действие става със заповед на кмета на община Сливен Стефан Радев. Тя е издадена в следствие на заповед на областния управител, който обявява периода от 15 март до 15 ноември за пожароопасен.

 

Отчитайки обстоятелствата на повишен риск и предпоставки през този период за възникване на сложна пожароопасната обстановка на територията на общината и страната, Общинска администрация призовава гражданите и гостите на Сливен за повече съобразителност. По този начин ще бъдат предотвратени големи щети и спестени значителни разходи по овладяването на усложнена пожарна обстановка.

 

От общината апелират и за подпомагане работата на органите на „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и действията на Държавно горско стопанство и Земеделските кооперации.

 

До всички кметове, кметски наместници на населените места в общината и специалистите в Центровете за информационно обслужване – Речица, Дебела кория, Надежда и Сливенски минерални бани, е изпратено копие на заповедите на областния управител и кмета.

 

В документите се напомня още, че гробищните паркове на територията на тяхното населено място, сметища и други обекти, граничещи или изградени в горски територии е целесъобразно да бъдат оградени, като от външната им страна бъде осигурена минерализована ивица (изкуствена противопожарна преграда, почистена от всички горими материали до минералния почвен слой) с широчина не по-малко от 2 м, която да се поддържа в постоянна изправност. Препоръчително е да се предприемат необходимите обезапасителни мероприятия по силата и разпоредбите на Закона за пътищата, за което е необходимо да се поддържа постоянна връзка с експерти от дирекция „Общинска инфраструктура” за информация, съдействие и контрол. Подчертана е необходимостта от засилването на контрола по недопускане обособяването на нерегламентирани сметища на тяхната територия, които са предпоставка за възникване на пожари и същевременно повишават риска.