Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дарителска кампания за набиране на средства за реставриране на Паметника на 6-ти артилерийски полк в Сливен

25 март 2016 15:57, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 660
---

Община Сливен организира кампания за набиране на средства за реставрирането на Паметника на 6-ти артилерийски полк и за целта е открита банкова сметка. Това обяви зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Тя информира, че през годините общината многократно е отправяла искания за финансова помощ до Областния съвет за военни паметници, като последното писмо е от 12 март 2015 година. Изготвена е стойностна план-сметка за 50 000 лв.

„Вероятно вече ще е необходима по-голяма сума, тъй като паметникът продължава да се руши. Направено е искане и до Националната комисия за военни паметници за целево финансиране и чакаме отговор. Ние организираме дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване”, каза Чиликова.

 

Община Сливен се обръща към всички граждани, приятели и съмишленици, с призив да се включат в осъществяването на тази благородна и патриотична идея. Паметникът е една от военните емблеми на града. Създаден е в памет на загиналите по бойните полета воини от 6-ти артилерийски полк по инициатива на подп. Ст. Сотиров - началник на 6-то артилерийско отделение. Изграден е с дарени от войници и офицери 105 044 лв. Открит е тържествено на 2 ноември 1926 г.

Проектът е изработен от арх. Борис Бояджиев, а скулптурната композиция е на Панайот Ципоранов. Паметникът е изграден от бял врачански камък и представлява изправен артилерист, сочещ с ръка на югоизток към града на българската бойна слава – Одрин. Заедно с имената на 379-та загинали генерали и офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници е изписано: „На тези, които останаха да ни чакат по бойните полета.”

Макар и изграден солидно, паметникът е сериозно засегнат от времето, като най-критично е състоянието на фигурата на артилериста и се нуждае от реставрация.

 

Дарителска сметка:

 

IBAN: BG73FINV91508416216422

BIC: FINVBGSF

Код: 445100

Първа инвестиционна банка АД – клон Сливен