Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

25 години театър „Класика” и новата постановка: „Има един народ”

28 март 2016 15:16, Николай Димитров (ГПЗЕ )
Излъчване: ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" преди 8 години, брой четения: 3225
Има един народ

До 25-тата си годишнина един човек расте и се развива. Изминава с малки крачки пътя към себе си, към другите, търси своето място в света. И театър „Класика” извървя пътя към себе си, и спечели хиляди сърца на почитатели. Настоящата трупа на театралната формация при ГПЗЕ „Захарий Стоянов“ се надява точно на юбилея да покаже колко много е пораснал един училищен театър за своите 25 години.

А човекът създател- коренът на този училищен театър, е Соня Келеведжиева- сценарист, драматург, режисьор, сценограф, ръководител на „Класика“. Трупите се променят, поколения театрали идват и си отиват, но тя, стожерът, пали огъня вече 25 години, за да го има театърът на Езиковата гимназия. През „ръцете ѝ“, през семейството на „Класика, са преминали над 200 ученици актьори. Макар и пръснати по целия свят, те пазят дълбоко в себе си едно малко кътче, пазят в сърцето си искрица любов към театъра и топлия спомен за неделните репетиции, за дългочаканите премиери, за любовта на публиката, за аплодисментите, за наградите и приятелствата.

За 25 години театър „Класика“ е участвал в десетки международни, национални и местни фестивали, завоювал е близо 100 заслужени награди за режисура, сценография, за цялостни спектакли, за актьорско майсторство, за женски и мъжки роли. Изнасял е немалко благотворителни спектакли. „Класика” има своето място в културата на нашия роден град – Сливен, разнася славата му у нас и в чужбина.

За 25 години училищният театър е поставил 24 представления на сцена, а на 29 март т.г. е и премиерата на най- новия спектакъл: „Има един народ”- драма в пет действия с автор Соня Келеведжиева. Постановката ще върне зрителите в страшните времена на робството. Ще покаже мисленето и бита на българите преди повече от 150 години. Заедно, актьорите и публиката, ще извървят историческия път на народа ни- от теглото на робството до пробуждането. Ще извървят заедно пътя към свободата на майка България. Наситен с напрежение, драматични сцени и обрати, спектакълът ще държи в очакване зрителя 60 мин., а след края му, вярваме, ще го накара да иска да чуе още истории за Акраните, още от историята на дядо Руси, още от историята на Зара …

„Има един народ” е юбилейната постановка на „Класика”. С нея театърът се стреми да разкаже страници от нашата история – българската.

„Има един народ – нашият! Той помни историята си!”

Премиера: 29.03.2016г., 17:00 и 19:00 часа, зала „Зора”. Ще ви очакваме, за да отпразнуваме заедно 25-годишния юбилей на театър „Класика”.

Снежана Митева- 9 д клас