Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Басейновата дирекция „Черноморски район“ проведе консултации със заинтересовани страни

29 март 2016 16:48,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 615
Снимка 1

На 29.03.2016 г. в Бургас се проведе среща-консултация със заинтересованите страни за обсъждане на проектите на актуализирания План за управление на речните басейни в Черноморски район за басейново управление на водите 2016-2021 г., План за управление на риска от наводнения 2016-2021 г. и Програма от мерки за поддържане или постигане на добро състояние на морската околна среда. Участие взеха Камен Костов – заместник областен управител на област Сливен и Мартина Златева – главен експерт. Проектите бяха представени пред областните и общински администрации, ВиК-дружества, ОД „Земеделие”, дирекциите „Пожарна безопасност и защита на населението“, водоползватели, граждански сдружения и НПО.

Целта на срещата бе да се постигне по-добра информираност и да бъде предоставена възможност чрез дискусия да се формулират идеи за решаване на регионални проблеми, да се обсъдят възможностите за преодоляването им и да се получат конкретни предложения.

Планът за управление на речните басейни в Черноморски район за басейново управление на водите обобщава, надгражда и доразвива резултатите от дейностите в първия планов период 2010-2015 г. за постигане на добро екологично състояние на водните тела. Основната му цел е да осигури рамка за съхранение и подобряване на водните тела. Ключов компонент е неговата Програма от мерки, основана на прегледа на изпълнението на предходната, на анализ на състоянието на водните тела, на значимия натиск и неговото въздействие върху водните ресурси. Програмата предлага възможно най-добрия набор от мерки за всяко водно тяло, с цел постигане или поддържане на доброто му състояние.

Планът за управление на риска от наводнения съдържа основните изводи и заключения от Предварителната оценка на риска от наводнения, определените райони със значителен потенциален риск от наводнения, картите на заплахата и на риска от наводнения на тези райони, както и Програма от мерки за всеки район. Има една основна цел - да осигури необходимата превенция на риска от наводнения, като бъде гарантиран животът и здравето на население, да бъде защитена в максимална степен стопанската дейност, да се опази околната среда и културното наследство.

Програмата от мерки за поддържане или постигане на добро състояние на морската околна среда е третата част от Морската стратегия на Република България. В нея са планирани мерки за намаляване на антропогенният натиск върху морската среда за постигането и поддържането на доброто и състояние.

Управлението на басейново ниво се извършва чрез тези три стратегически документа. Средствата, които се заделят и които се дават по оперативните програми по различните приоритетни оси, ще бъдат единствено в изпълнение на тези мерки от трите документа. Ако ползвател иска да кандидатства за отпускането на европейски средства, задължително мярката трябва да е заложена в един от плановете и тя да допринесе за постигане на общата цел, която е поддържане и постигане на добро състояние на водите.