Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Историци потърсиха съдействие от кмета за опазването на културно-историческото наследство на Сливен

01 април 2016 10:04,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 890
...

Опазването на културно-историческото наследство на Сливен бе темата на разговор между Дирекционния съвет на Регионалния исторически музей и кмета Стефан Радев. По време на срещата беше потърсено съдействие от общината за предоставяне на финансови средства за неотложни дейности, проучване на възможностите за участие в европроекти и създаване на цялостна стратегия за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Сливен. Според историците, за целта трябва да се сформира специален екип, който да включва експерти в областта на туризма, културата, историята и изкуството и с общи усилия да създадат ясна визия за развитието на града, като общината изпълнява координаторски функции.

Директорът на музея Николай Сираков подчерта, че една от идеите на екипа му е организирането на постоянна експозиция за Възраждането в сградата на бившата фабрика на Добри Желязков.

„С музея на текстилната индустрия там правим огромен комплекс, какъвто няма в България. С постоянната експозиция искаме да покажем Сливен като възрожденски център, като индустриален и икономически център на България. В началото на 20 век Сливен е бил градът с най-много милионери. Тук се е зародила икономиката и индустрията на България. Това трябва да се показва и да възпитаваме децата в дух на патриотизъм“, каза Николай Сираков.

На срещата стана ясно, че са необходими средства за довършване на фондохранилището, козметичен ремонт на втория етаж на сградата и основен ремонт на третия етаж.

Дирекционният съвет на музея потърси съдействие от общината и за финансиране на укрепителни и ремонтни дейности на някои от знаковите възрожденски къщи, сред които на Хаджи Димитър и Добри Чинтулов. „Налага се да спасяваме недвижимите паметници на културата, които не са консервирани отдавна. Състоянието им е лошо и не е полагана никаква грижа за дървените елементи“, каза етнологът Владимир Демирев.

Кметът Стефан Радев заяви, че е важно ясно да се формулира образът на Сливен, с който градът ще се представя пред света. „Общината ще съдейства според възможностите си, защото трябва да се популяризира факта, че Сливен е люлката на предприемачеството в България, че е първият индустриален град и с богато духовно наследство“, каза Стефан Радев.

Снимки

...