» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Организираха информационен форум „Обединени срещу трафика на хора”

12 April 2016 16:22,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 674
Организираха информационен форум „Обединени срещу трафика на хора”

Информационен форум „Обединени срещу трафика на хора” за ученици от 10-то СОУ „Йордан Йовков” - Сливен бе организиран от Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), съвместно с Европейския информационен център на евродепутата Мария Габриел.

Чрез прожекции на тематични филми и съпъстваща дискусия, учениците бяха запознати с явлението „трафик на хора”, методите на въвличане в експлоатация, рисковите ситуации и начините за предпазване от съвременната форма на робство. Акцент на форума беше представянето на денонощната безплатна за страната и Европейския съюз, напълно анонимна, Национална телефонна линия срещу трафика на хора – 080020100.

Презентирана беше работата на Европейския информационен център на евродепутата Мария Габриел и гласуваната преди няколко месеца резолюция на Европейския парламент, в която държавите-членки се призовават за ефективен подход на партньорство и обмен на информация между правоприлагащите агенции, съдебните органи, свързаната с информационните и комуникационните технологии промишленост, доставчиците на интернет услуги, с оглед гарантиране правата и защита на децата онлайн и на това децата да бъдат разглеждани като уязвими лица.

Всички получиха специализирана брошура с координатите на Националната комисия за борба с трафика на хора, местните структури към нея и координатите на дипломатическите представителства на Република България в чужбина, както и брошура „Труд и експлоатация”, предоставена на Местната комисия за борба с трафика на хора от посолството на Кралство Нидерландия в България.

 

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Един от най-добрите начини да предпазите себе си от рискови ситуации е да се информирате!

Photos

Организираха информационен форум „Обединени срещу трафика на хора”Организираха информационен форум „Обединени срещу трафика на хора”Организираха информационен форум „Обединени срещу трафика на хора”