Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започват проверки за регистрацията на домашни кучета

14 април 2016 10:07,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 697

Община Сливен започва извършването на съвместни проверки със служители от Районното управление на МВР в Сливен за това спазват ли се изискванията за отглеждане и регистрация на домашни кучета. При нарушения се налага глоба от 20 лв, а на юридическите лица и едноличните търговци – имуществена санкция в размер на 50 лева. До момента в общината има регистрирани 626 домашни кучета.

Съгласно чл.175 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за местните данъци и такси, собствениците следва да регистрират своя домашен любимец и да заплатят такса за притежаването му.

 

Условията са регламентирани в Наредбата за притежаване, отглеждане, контрол и регистрация на животни и Наредбата за общественият ред на територията на община Сливен, които са поместени на сайта на общината.

Подаването на декларация по утвърден образец и заплащането на такса в размер на 20 лева се извършва в дирекция „Местни приходи”. Към декларацията се прилагат копие от ветеринарномедицинския паспорт на кучето – страниците с описание и идентификация на животното, име и адрес на собственика и лекуващия ветеринарен лекар, а при необходимост и документ удостоверяващ целта на ползването му.

Административната регистрация се извършава от длъжностно лице в отдел „Екология” /стая 27/ при Община Сливен, като данните за всяко домашно куче и неговия собственик се вписват в съответния регистър.

От заплащане на такса са освободени, след представяне на документ, собствениците на: кучета на хора с увреждания; служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка; кучета, използвани за опитни цели; кучета, използвани от Българския червен кръст; ловни кучета; кастрирани кучета; кучета с поставен микрочип, за първата година от неговото ветеринарномедицинско регистриране. Но те също трябва да имат административна регистрация.

При извеждане на разходка задължително трябва да се носи Регистрационният талон и ветеринарномедицинския паспорт на кучето, както и помощни средства за почистване на екскрементите след дефекация на кучето.

Предстои промяна на общинската наредба заради измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност.