Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заместник областният управител Веска Вълчева участва в дискусия за дуалното образование

14 април 2016 14:34,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 666
Снимка 1

На 13.04.2016 г. заместник областният управител Веска Вълчева взе участие в дискусия за дуалното образование, която се проведе в Бургас.

На срещата беше представен българо-швейцарският проект ДОМИНО -„Дуалното обучение като конкурентно предимство за бизнеса“. Проведена беше отворена дискусия между представителите на фирмите, училищата, централната и местната власт за възможностите на дуалното образование.

Стана ясно, че по проекта 1 200 ученици от 15 професионални гимназии ще бъдат обучени в реална среда по десет професии. Това ще стане до 2019 г. Стойността на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката е 15 %. От септември 2015 г. досега са обучени 81 ученици от две професионални гимназии – в София и Казанлък, които учат по специалностите „техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти“ и „техник за машини и системи с цифрово-програмно управление“. През новата учебна година към ДОМИНО ще се присъединят нови училища и бизнеси от различни райони на страната, ще бъдат включени и три нови професии - електротехник, техник по газови системи и готвач.

С всяка учебна година ще се увеличават часовете за работа на учениците в реална работна среда, като накрая те ще бъдат два дни от седмицата в училище, а в останалите три ще работят по договор и със заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование.

Специален Форум за дуално образование координира участието на всички заинтересовани страни за навлизането на дуалната система в българското образование - държавни институции, частни фирми, браншови и бизнес организации, местни институции и неправителствения сектор. Бизнесът е ключов партньор на учебните заведения, мотивиран да инвестира в бъдещи специалисти и да си сътрудничи с държавните и местните власти.

В рамките на проекта се разработват нови учебни планове и програми, обучават се учители и наставници, както и експерти по дуално образование.