» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на откриването на Панорама на образованието – 2016

18 April 2016 13:19,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 676
Снимка 1

На 18.04.2016 г. областният управител Татяна Петкова присъства на откриването на двудневния форум Панорама на образованието – 2016. Организатори са Регионален инспекторат по образованието – Сливен и Център за кариерно ориентиране – Сливен.

Сред официалните гости бяха още заместник областният управител Веска Вълчева, заместник-кметът на Община Сливен Пепа Чиликова, председателят на Браншов съюз на производителите на текстил Георги Топчиев, деканът на Факултет и колеж – Сливен проф. д-р Милко Йорданов, директори на гимназии.

Д-р Бисерка Михалева откри Панорамата. Тя приветства участващите като каза, че за поредна година учениците от 7-ми, 8-ми и 12-ти клас имат възможността да се запознаят с образованието, което предлагат 10 гимназии и 2 висши училища в Сливен. Тя информира още, че Професионалната гимназия по текстил и облекло ще започне дуално образование по специалността „плетачество“ съвместно с „Е. Миролио“. В Професионалната гимназия по механотехника 13 ученици ще се обучават в реална работна среда в ЗММ Сливен, а други 13 – във фирма „Начеви“. Очаква се в 10-ти и 11-ти клас тези ученици да работят три дни в производството срещу заплащане, а два дни ще учат в училище.

Областният управител приветства присъстващите. Тя каза, че в област Сливен са някои от най-атрактивните специалности и професии. В тях се обучават качествени кадри, които стават също толкова качествени студенти. Тя очаква учениците и преподавателите от участващите в Панорамата училища да помогнат на много кандидат гимназисти и студенти да се ориентират за своето бъдещо развитие. Татяна Петкова призова фирмите да оказват подкрепа и да заявяват от какви специалисти имат необходимост. В тази връзка се надява на много съвместни инициативи с бизнеса за изясняване на потребностите от кадри, за да няма безработни младежи на пазара на труда.

След официалното откриване Татяна Петкова посети всеки щанд на изложението и разговаря с учители и ученици.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 5аСнимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9Снимка 10Снимка 11Снимка 12Снимка 13