Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител присъства на заключителния етап на тактическото учение „Ответен удар 16“

19 април 2016 17:16,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 634
Снимка 1

На 19.04.2016 г. областният управител Татяна Петкова присъства на заключителния етап на тактическото учение „Ответен удар 16“ с участието на военнослужещи от българските и американските Сухопътни войски. ВИП денят на полигон „Ново село“ се проведе в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Той беше посрещнат с военна церемония на учебен полигон „Ново село“.

Учението за сертифициране на Механизирана пехотна батальонна група, с командир подполковник Тихомир Димчев, се провежда от 11 до 21 април. Механизираната пехотна батальонна група от състава на Сухопътни войски на Република България е сформирана и подготвена от 2-ра механизирана бригада, усилена с формирования за специални сили, танкови формирования, защита на силите, противовъздушни, психологически операции, разузнаване, гражданско-военно сътрудничество, логистично осигуряване, военна полиция, ВВС и ВМА. Офицерът, провеждащ учението, е бригаден генерал Костадин Кузмов – командир на 2-ра МБР. Той направи брифинг за целите и задачите на учението.

В тактическото учение „Ответен удар 16“, чиято тема бе „Действие на Моторизираната пехотна батальонна група като противодесантен резерв”, взеха участие 705 военнослужещи от Сухопътните войски на Българската армия, както и 35 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ в Европа. Участват 52 единици бронетанкова техника и 129 единици автомобилна техника.

Днес бяха демонстрирани способности за нанасяне на авиационни удари по противников рейдови отряд, стоварване на тактически въздушен десант, извършване на маньовър и заемане на временни огневи позиции от самоходна артилерийска и минохвъргачна батарея, евакуация на ранени военнослужещи. По време на учението беше използвана бойна, транспортна, инженерна и специализирана техника, вертолети, самолети.

Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев даде висока оценка на изпълнението на задачите на учението, чиято цел беше цялостна оценка на готовността на щаба и формированията на Механизираната пехотна батальонна група за развръщане и участие в съвместни операции с партньорите ни от НАТО. „Видяхме едни мотивирани български воини, които се интегрират успешно със своите партньори и които показаха много добри умения“, заяви президентът.

В края на ВИП-деня президентът се срещна с личния състав, участвал във военната демонстрация. Командирът на сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев подари на държавния глава кортик.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9Снимка 10