Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Допълнителни мерки срещу нодуларен дерматит по преживните животни бяха приети днес

22 април 2016 13:23,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 595
Снимка 1

На 22.04.2016 г. се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия под председателството на Камен Костов - заместник областен управител и председател на комисията.

На него д-р Пламен Пенчев - директор на ОДБХ – Сливен, съобщи, че към днешна дата са констатирани 11 населени места със случаи на заболяването: 7 в област Хасково, 3 в област Стара Загора и 1 в област Пловдив. Той допълни, че предстои ваксинация на преживните животни. Очаква се следващата седмица да пристигне ваксината и да започне масово ваксиниране на животните на територията на област Сливен. Тъй като в съседна област са констатирани случаи на заболяването, в момента приоритет е третирането с препарати по границата с област Стара Загора, особено мочурищата и торищата и покрай река Тунджа.

Стана ясно още, че на територията на областта всички стопани са си закупили необходимите препарати и извършват дезинфекция и дезинсекция на животните и на помещенията.

Д-р Пенчев запозна присъстващите членове на комисията с новото в заповедта на министър Танева, касаещо дивите преживни животни. С нея се забранява целево придвижване на диви преживни животни между ловните стопанства.

Инсп. Василев от ОД на МВР-Сливен информира, че със заповед на директора на ОД на МВР са предприети ефективни действия по ограничаване на движението на животните. Досега са извършени две проверки, като предстоят такива дори и в почивните дни.

Допълнителните мерки за недопускане разпространението на болестта са залегнали в заповед на областния управител, гласувана и единодушно приета на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Снимки

Снимка 2