Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общинските съветници подкрепиха единодушно предложението на кмета Стефан Радев за вземане на безлихвен заем от държавата

28 април 2016 10:45,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 461
Общинските съветници подкрепиха единодушно предложението на кмета Стефан Радев за вземане на безлихвен заем от държавата

Общинският съвет в Сливен одобри на днешното си заседание предложението на кмета Стефан Радев за вземане на безлихвен заем от държавата в размер на 8 милиона лева. Всичките 36 общински съветници гласуваха "За".

В обръщението си пред общинските съветници, кметът Стефан Радев заяви, че с този заем Общината не поема никакви нови задължения, а ще бъдат разплатени стари дългове. "С получаване на безлихвения заем едни просрочени задължения ще станат редовни задължения. Дали ще вземем заема или няма да го вземем, ние дължим всички суми, докато Община Сливен се издължи", обясни той.

"Става дума за заем, който трябва да върнем. За да се превърне в субсидия, е необходимо да се приемат на второ четене промените в Закона за публичните финанси и трябва да изпълним редица други стъпки", уточни кметът в отговор на изказване на общински съветници.

Искането на безлихвен заем от държавата е част от програмата за финансово стабилизиране на общината. На заседанието на Общински съвет – Сливен на 31 март бе взето решение за издаване на облигации за 25 милиона лева при условията на частно предлагане. Кметът посочи, че предвиденото намаление в плащанията по дълга на година и увеличението на приходите не е достатъчно в средносрочен план да се разплатят просрочените задължения за текущи разходи. В тези случаи общината е неизряден платец, нарушават се договорите и е възможно да се реализира принудително изпълнение. Затова е необходимо да се поиска отпускане на безлихвен заем за сметка на централния бюджет.

Безлихвеният заем ще бъде поискан за срок от една година с еднократно погасяване в края на период, без обезпечение.