» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Ромите от Сливен празнуват Хедерлези на Минералните бани

07 May 2016 12:45,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 764
Ромите от Сливен празнуват Хедерлези на Минералните бани

Представители на ромския етнос се събраха в местността "Храни поле" на Сливенските минерални бани по случай празника Хедерлези (Гергьовден). Проявата се организира от Сдружение „Ромска академия за култура и образование” по проект на Община Сливен "Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен”, реализиран с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз“.

Заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков приветства присъстващите и ги поздрави с празника. Той изрази задоволство от реализацията на проекта, който ще направи възможно построяването на детска градина, културно-информационен център и здравен център за нуждите на ромската общност. Стоян Марков поздрави гостите на събитието и от името на кмета на общината Стефан Радев с посланието да продължават да поддържат своите традиции. "Защото, когато човек поддържа традициите си, той знае своето минало", отбеляза зам.-кметът.

Приветствие към ромите отправи и Стела Костова, председател на Сдружение „Ромска академия за култура и образование”. "Искам да Ви честитя този голям наш ромски ден, Гергьовден! Бъдете живи и здрави, много щастливи, много достойни, много борбени!", каза тя. По думите й, ромите са с голямо благородство, добродушие и талант. Стела Костова благодари на Община Сливен за предоставянето на възможността да бъдат организирани културни прояви като днешната.

Празникът Хедерлези продължи с концерт на оркестър "Карандила", състезание по борба, скачане с въженца, бягане - лека атлетика, състезание за най-хубави каруца и кон, и надиграване. Най-добрите в състезанията бяха отличени с награди.

Сред официални гости на проявата бяха заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков и Дилян Стойков, гл. експерт в Дирекция "Социални дейности, здравеопазване и спорт" в Община Сливен.

Photos

Ромите от Сливен празнуват Хедерлези на Минералните баниРомите от Сливен празнуват Хедерлези на Минералните баниРомите от Сливен празнуват Хедерлези на Минералните баниРомите от Сливен празнуват Хедерлези на Минералните баниРомите от Сливен празнуват Хедерлези на Минералните баниРомите от Сливен празнуват Хедерлези на Минералните бани