Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

XVIII Национален фестивал на детската книга се провежда в Сливен

09 май 2016 13:09,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 711
Снимка 1

От 9-ти до 11-ти май 2016 г. в Сливен се провежда XVIII Национален фестивал на детската книга.

По традиция фестивалът бе открит в Драматичен театър „Стефан Киров“ с концерт на 09.05.2016 г., на който присъстваха областният управител Татяна Петкова и заместникът й Веска Вълчева, народните представители Мария Белова и Галя Захариева, кметът на Община Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет Сливен Димитър Митев, дейци на културата и просветата, библиотечни работници, много деца от сливенските училища.

Гостите се насладиха на изпълненията на талантливите малки певци Иван Стоянов - българското лице на Детската евровизия – 2015, и Станислав Илиев – малката сливенска звезда в шоуто „България търси талант“ - 2016, на танцьорите от танцова формация „Вълшебни ритми“ - Бургас, от акробалет „Тиара“, от балет „Барби“, на изпълненията на вокалната формация „Морски песъчинки“ - Бургас и вокална група „Славейче“.

За 18-та поредна година фестивалът реализира успешно основните си цели: популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници; активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпрстранителите на детски книги; предизвиква дебат и влияе на издателските политики; налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето чрез многобройни конкурси и пленери; вдъхновява децата към творчество. Националната награда „Константин Константинов“ повече от 10 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. Националният фестивал на детската книга се е превърнал в културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.

Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, най-големите детски издателства. Тази година преминава под патронажа на Вежди Рашидов - министър на културата, и Десислава Танева - министър на земеделието и храните.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5