Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител откри Кръгла маса с международно участие

09 май 2016 16:49,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 676
Снимка 1

На 09.05.2016 г. областният управител Татяна Петкова откри Кръгла маса с международно участие на тема: „Националните детски литератури в глобалния свят”.

Мероприятието е част от XVIII Национален фестивал на детската книга. Целта на форума е да се проследи състоянието на превода на произведения на отделни национални детски литератури в други страни, да се анализират факторите, които влияят на превода и разпространението им в чужди литературни пространства, издателските политики за преводна детска литература, начините за насърчаване на трансгранична циркулация и разпространение на литературни произведения чрез традиционни и цифрови канали.

Областният управител поздрави д-р Росица Петрова – директор на РБ „Сава Доброплодни“, за високото качеството на дейността на библиотеката, както и за това, че поддържа и развива превърналия се в емблема и единствен в България Национален фестивал на детската книга.

„Традиция е всяка година, в рамките на Националния фестивал на детската книга, да се провеждат научни форуми с участието на утвърдени творци, литературни критици, издатели, научни работници, преподаватели, библиотечни специалисти от страната и чужбина, посветени на проблемите на детската книга и детското четене. Едно от най-големите постижения на тези форуми е актуалността на темите, които се разискват. И тази година темата на кръглата маса е такава. Вярвам че докладите и разискванията ще бъдат полезни за всички участници в процеса на създаването и разпространението на детска литература в отделните страни“, каза Татяна Петкова и пожела успех на форума. Тя увери присъстващите, че винаги ще подкрепя инициативи, свързани с образованието и развитието на децата.

В двата дена на научния форум с доклади се включват 15 литературни критици, издатели, научни работници, преподаватели и библиотечни специалисти от страната и чужбина. Докладите са издадени в сборник на български и английски език.

Снимки

Снимка 2Снимка 3