Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен почете Хаджи Димитър

10 май 2016 13:13,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 655
Сливен почете Хаджи Димитър

Общоградско поклонение по повод 176 години от рождението на Хаджи Димитър се състоя днес в Сливен. През 1999 година, с решение на Общинския съвет, 10 май е обявен за Ден на Хаджи Димитър.

Кметът Стефан Радев напомни на присъстващите колко важен е 10 май за нас и бъдното поколение: „На днешния ден, преди 176 години, в Сливен е роден Хаджи Димитър – име, превърнало се в един от най-ярките символи на нашия град, на непокорния ни дух и стремежа ни за свобода и справедливост. Със своята чета той се бори за свободата на Родината и дава живота си за своя идеал. Зад паметника на легендарния сливенски войвода е Балканът, който пази спомена за хайдушките сборища и юнашките битки. Този паметник и Синята планина трябва да ни напомнят ежедневно за пътеките и делата на Хаджи Димитър, за отдадения живот, за да се наричаме днес свободен народ, за да държим будно българското си самосъзнание. От нас зависи да продължаваме да пазим днес и за бъдни времена паметта им. Нека не пресъхва нашият интерес към живота и делото на Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Панайот Хитов и всички знайни и незнайни, сливенски хайдути и воеводи, защото Сливен е признателен за саможертвата на героите си”, каза кметът на Сливен Стефан Радев.

Пред паметника на славния войвода и на сливенските възрожденци на площад "Хаджи Димитър" венци и цветя на признателност поднесоха кметът Радев, народният представител Мария Белова, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, областният управител, общински съветници, ученици от клубовете „Възрожденци” към сливенските училища, военно-патриотични организации, политически партии и граждани.

На паметника бяха положени цветя от името на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и от народния представител Иван Славов.

От 1883 година признателните потомци и следовници на войводата организират редовни тържества по повод годишнини от неговото рождение и подвиг. Паметникът на градския площад е издигнат през 1935 година по инициатива на потомци и родственици на войводата. Същата година назовават площада с неговото име.

 

Снимки

Сливен почете Хаджи Димитър Сливен почете Хаджи Димитър Сливен почете Хаджи Димитър Сливен почете Хаджи Димитър Сливен почете Хаджи Димитър Сливен почете Хаджи Димитър