Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Известни са отличените в националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов”

13 май 2016 09:20,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 525

Поетът Мартин Спасов е носител на националната награда за поезия "Дамян Дамянов". Той е отличен за книгата си "Костилка от спомени" от комисия, назначена със заповед на кмета на Община Сливен Стефан Радев за определяне носителя на наградата „Дамян Дамянов” за 2016 година. Председател на комисията е Надежда Захариева – поетеса, съпруга на поета Дамян Дамянов, а членове - Валентина Радинска – поетеса, носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 г.; д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов” за 2008 г., Желяз Кондев – писател и стопанин на Издателска къща „Жажда” – Сливен.

 

След запознаване с предложените стихосбирки на участниците в Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов”, комисията определи носител на награда "Дамян Дамянов" да бъде Мартин Сласов за книгата "Костилка от спомени". Награда за дебют отива при Антонина Димитрова за книгата "Картини на една душевност".

 

Мартин Спасов е роден на 29 юни 1985 г. в Шумен. През 2010 г. завършва Шуменския университет „Еп. Константин Преславски”, специалност „Българска филология”. Носител е на Националната награда за поезия „Южна пролет” – Хасково, 2014 г.; Националната награда за поезия „Усин Керим”, 2014 г.; Националната литературна награда „Владимир Башев”, 2015 г. „Костилки от спомени” е втората му стихосбирка.

 

Антонина Димитрова е родена в Пазарджик и е учител по професия. Пише стихове на български и руски език. Превежда на български стихове на съвременни руски поети. Член е на Съюза на Независимите писатели в България.

 

Община Сливен кани гражданите и гостите на града да се включат в проявите от програмата на Шестия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов”. На 18 май 2016 г. /сряда/ от 17.00 ч. ще бъдат положени цветя на плочата на Дамян Дамянов на пл. „Васил Левски”.

Връчването на наградите от конкурса ще се проведе от 18.00 ч. в залата на НТС.

На 19 май 2016 г. /четвъртък/ от 10.00 ч. в Хаджиданчовите къщи се проведе среща-разговор с председателя на журито поетесата г-жа Надежда Захариева и тазгодишните лауреати.