Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

План за управление на речните басейни беше представен в Областна администрация Сливен

18 май 2016 15:40,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 568
Снимка 1

На 18.05.2016 г. в Областна администрация Сливен беше проведена среща-консултация по проекта на План за управление на речните басейни /ПУРБ/ за Източнобеломарски район с фокус върху област Сливен. Срещата беше организирана от Басейнова дирекция „Източнобеломарски район“ /БДИБР/, а участие взеха областният управител Татяна Петкова, заместник областният управител Камен Костов и заинтересованите страни.

БДИБР е разработила и публикувала за обществени консултации проект на ПУРБ в Източнобеломорски район /2016-2021/, както и Програма от мерки. Изготвеният проект на ПУРБ е насочен към широк кръг заинтересовани страни – държавни администрации, местни власти, водоползватели, НПО и научни институти, които имат роля при изпълнение на мерките в следващия шестгодишен цикъл.

Експерти от БДИБР представиха резултатите от междинен преглед на значимите проблеми в управлението на водите в Източнобеломарски район. Сред основните идентифицирани проблеми са замърсяването на повърхностните води с биогени и химичното им замърсяване, а подемните води се замърсяват най-вече с нитрати и фосфати, както и с химични вещества. Направени са констатации относно физичните модификации на водните тела в резултат на човешката дейност /защитни съоръжения, прагове, прегради/, относно водоизземването и изменението на водния отток вследствие прекомерното използване на вода и др. Неизменен е и рискът от наводнения и вредното въздействие на климатичните промени върху водите.

В резултат на констатациите е изготвен ПУРБ, чийто основни цели са постигане на добро екологично състояние на повърхностните води и свързаните с тях екосиситеми, постигане на добро количествено и химично състояние на подземните води, добро състояние на зоните за защита на водите. Конкретните мерки за постигането на целите са насочени към: населените места /канализационни системи и пречиствателни станции за отпадни води/; ограничаване на индустриалното замърсяване /подобряване на технологичния процес, допълнително пречистване/; намаляване на въздействието върху водния отток чрез ограничаване на водоползването и намаляване на загубите; мерки за ограничаване на въздействието от селското стопанство и др.

В област Сливен попадат изцяло или частично 23 повърхностни и 12 подземни водни тела. Целта за повърхностните водни тела е да бъде запазено доброто им екологично и химично състояние или да се предотврати влошаването на тези показатели. За всички 12 подземни водни тела в област Сливен целта е запазване на доброто количествено състояние, както и опазване на добро химично състояние или постигане на по-добро такова – там, където то е влошено.

Общественото обсъждане на проекта на ПУРБ ще продължи до края на месеца във всички области, след което ще бъде предложен за приемане от Министерски съвет.

Снимки

Снимка 2Снимка 3