Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Укрепват със специални въжета Стария бряст в Сливен

26 май 2016 17:15,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 532
Укрепват със специални въжета Стария бряст в Сливен

Започна укрепване на Стария бряст в Сливен. Процедурата стартира с проверка жизнеността и механичната структура на дървото от експерта по дърветата от Германия Бодо Зигерт. "Това, което ще направим, е да закрепим клоните един към друг с въжета тип "кобра". Направихме изследвания, за да придобием 3D представа какво се случва в дървото. Използвахме звуков сигнал и метод с пробиване, за да разберем каква е структурата и дебелината му, която може би е от няколко сантиметра", каза специалистът. Той посочи, че ще се наложи съкращаване на короната на Стария бряст, за да се намали тежестта и сподели идеята да се използват колони за придържане на клоните.

Бодо Зигерт съобщи, че дейностите по укрепване на Стария бряст ще продължат два или три дни. Той каза, че дървото е витално, в добро състояние, има млади клони и листна маса, което означава, че то живее и се развива. Брястът обаче има големи кухини, което е нормално, защото е стар.

Немският специалист посочи, че въжетата, които ще бъдат поставени, издържат между 8 до 10 години.

Снимки

Укрепват със специални въжета Стария бряст в СливенУкрепват със специални въжета Стария бряст в Сливен  Започна укрепване на Стария бряст в Сливен. Процедурата  стартира с проверка жизнеността и механичната структура на дървото от експерта по дърветата от Германия Бодо Зигерт. "Това, което ще направим, е