Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен отбеляза Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

02 юни 2016 12:50,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 721
...

Ритуал за полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, в памет на Христо Ботев и загиналите за народна свобода, се състоя на 2 юни на пл. „Хаджи Димитър”. Проявата се организира от община Сливен и е посветена на 140-годишнината от гибелта на поета революционер.

С едноминутно мълчание стотици сливенци почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. „Днес е Денят на Христо Ботев и на падналите за свободата на България. В 12 часа на този ден сирените в цялата страна ще оповестят двете минути, в които всеки признателен българин прекланя глава с дълбоката увереност, че „…тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…”. Тук нас ни събира една от най-старите традиции на свободна България. Нека и днес да си кажем, че сме свободен народ, че помним героизма на Христо Ботев, на нашия съгражданин Димитър Стефанов Казака - втория знаменосец в Ботевата чета, на всички знайни и незнайни герои, които са дали здравето и живота си, за това днес да се наричаме свободни. Поклон пред светлата им памет!” – посочи в словото се кметът на Сливен Стефан Радев.

Венци и цветя на признателност поднесоха кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, общински съветници, културни, военни и патриотични организации от община Сливен. Бяха поднесени цветя от името на Десислава Танева – министър на земеделието и храните, народния представител от Сливенски избирателен район Мария Белова, от областния управител Татяна Петкова.

Цветя на паметника на сливенския войвода положиха ученици от начално училище „Васил Левски”, Средните общообразователни училища „Хаджи Мина Пашов”, „Пейо Яворов”, „Константин Константинов” и „Йордан Йовков”, Основните училища „Христо Ботев”, „Д-р Иван Селимински”, „Димитър Петров”, „Братя Миладинови”, „Панайот Хитов”, „Юрий Гагарин”, „Св. Св. Кирил и Методий”, „Елисавета Багряна”, ПМГ „Добри Чинтулов”, ГПЗЕ „Захарий Стоянов”, ХГ „Дамян Дамянов”, ПГТО „Добри Желязков”, ПГЕЕ „Мария Кюри”, ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков”, ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев”, Сливенската професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров”, професионалната гимназия по механотехника, спортното училище „Димитър Рохов”, помощното училище „Д-р Власаки Шуманов”, училището към затвора „Аргира Жечкова” и граждани.

Снимки

....................................