Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Отчетоха резултатите по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“

03 юни 2016 13:55,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 679
Снимка 1

На 02.06.2016 г. областният управител Татяна Петкова, в качеството си на член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. /ОП НОИР/, участва в заседанието на комитета.

На него Меглена Кунева - заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката, отчете резултатите по изпълнението на програмата досега.

Тя съобщи, че са проведени заседания на подкомитета за научни изследвания и технологично развитие, на тематичната работна група „Висше образование” и на тематичната работна група „Социално приобщаване чрез образование“, а на тематичната работна група „Предучилищно и училищно образование” са проведени две заседания. На тези заседания са обсъдени предложените от Управляващия орган критерии за избор на осем нови операции, насоки за кандидатстване и методологии за оценяване на проектни предложения. Паралелно с провежданите заседания на тематичните работни групи, критериите за избор на операции са допълнително и детайлно консултирани и съгласувани с експерти от ЕК.

В периода март – май 2016 г., Управляващия орган организира и проведе писмена процедура за вземане на решения за промени в критериите за избор на две операции: „Квалификация на педагогическите специалисти – Фаза 1“ и „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование – Фаза 1“. Също така през изминалите месеци бяха стартирани две процедури за подбор на проекти с два крайни срока за кандидатстване и шест процедури за директно предоставяне, а до края на годината предстои да стартират още пет процедури за подбор на проекти и три процедури за директно предоставяне.

В дневния ред на заседанието бяха предложени за одобрение нови критерии за подбор на операции в сферата на висшето образование и професионалното образование (Критерии за подбор на операция „Развитие на система за кариерно ориентиране на студенти“, Критерии за подбор на операция „Усъвършенстване на национална система за валидиране”, Критерии за подбор на операция „Въвеждане на дуална система на обучение (ДОМИНО 2)“, Критерии за подбор на операция „Система за осигуряване на качество в професионалното образование и обучение“, Критерии за интегрирана операция „Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“, Критерии за избор на операция „Ученически практики - Фаза 1“ (изменение), Критерии за избор на операция „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени - Фаза 1“ (изменение), Критерии за избор на операция „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“ (изменение).

Очаква се всички тези операции да допринесат за повишаване на качеството на образованието, както и да улеснят достъпа на уязвими групи до него. Според Кунева с одобрението на тези осем операции Управляващият орган и Комитетът за наблюдение ще отговорят на високите очаквания на обществото и ще допринесат за изпълнението на целите и приоритетите при усвояване на средствата от Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие.