Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът на Сливен откри регионалния празник „На събор край Тунджа”

11 юни 2016 13:32,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 711
...

Кметът на община Сливен Стефан Радев откри 12 – тия регионален фолклорен празник „На събор край Тунджа”, който се провежда днес в с. Самуилово.

В събора участват над 40 читалищни фолклорни формации от общините Тунджа, Тополовград, Нова Загора и Сливен. „Надявам се да са вложили всичката си любов и творчески умения в претворяването на фолклорните обичаи и традиции, за да можем да им се наслаждаваме и да ги предаваме на поколенията след нас”, посочи кметът Стефан Радев.

От сцената, която се намира в прочутия Самуиловски парк с дъбовете и щъркелите, кметът на селото Пламена Костадинова приветства гостите и участниците в събора.

Празника уважиха кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общинския съвет /ОбС/ Димитър Митев, заместник-председателят на ОбС Деян Дечев, зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, общински съветници, кметове на близки населени места.

Освен многобройните надигравания и надпявания гостите на събора се радваха на автентичното възпроизвеждане на обичаи и обреди като Буенек, Седянка, Пеперуда, Деленца, Жътва и други. Всички участници получават диплом за изявата си. С решение на ОбС, за отличените в конкурсите, е осигурен награден фонд от 1500 лева.

Журито, което оценява колективите, е с председател д-р Владимир Демирев - етнолог в Регионалния исторически музей и членове Станка Иванова – хореограф, и Огнян Чобанов - музикант. „Целта на събора е да се срещнат културите на населените места по поречието на Тунджа на свети, култови за съответното селище места. В този смисъл идеята е постигната”, посочи Владимир Демирев.

Празникът се провежда през година в населено място по поречието на река Тунджа. Организатори на тазгодишното издание са община Сливен, читалище „Светлина 1928” и кметството в селото.

Снимки

..................