Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министерски съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за опазването на земеделските земи

07 април 2010 17:07,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1089
снимка

На 7.04.2010 г. /сряда/ в Областна администрация се получи съобщение от Министерството на земеделието и храните, че Министерски съвет е одобрил проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за опазването на земеделските земи и мотиви към него. Проектът за промени засяга урегулирането на дейностите по промяна предназначението на земеделските зами за неземеделски нужди. Целта на промените е да се повиши защитата на земеделските земи, като се предлага следното:

Въвеждане на ограничение за изграждането или разширението на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници върху земеделски земи от първа до четвърта категория. Същото ограничение е предвидено и за поливни площи, като целта е да се опази високо продуктивната земеделска земя.

Предвижда се към досегашния състав на Комисията за земеделските земи да се включи и представител на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, във връзка с разглеждането и одобряване на проекти за изграждане на обекти, предназначени за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници

Проектът предвижда още промяната на предназначението на земите от първа до четвърта категория, на поливни земи, както и за целите на изграждане на енергийни обекти, да се извършва на централно, а не на местно ниво, както досега. Промяната ще се извършва от Комисията по земеделските земи, като целта е постигане на по-висока степен на защита и контрол.

Същевременно се предлага решенията на комисията да губят своето правно действие по силата на закона, когато в едногодишен срок от влизането в сила на решението за определяне на площадка или трасе не е поискана промяна на предназначението. Решенията за промяна на предназначението губят правно действие по силата на закона още в случаите, когато таксата по чл. 30 от ЗОЗЗ не бъде заплатена в 3-месечен срок, или ако в 2-годишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението не е поискано разрешение за строеж на обекта. Същото е валидно и ако в 3-годишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението, изграждането на обекта не е започнало.

Тези правила няма да се прилагат при изграждане на обекти за държавни и общински нужди.

Проектозаконът предвижда още платените такси за промяната на предназначението да не се възстановяват при отмяна на решението, както и при отпадане на действието му по право, когато решението губи правно действие. С тези промени се преустановява практиката на необосновани искания за промяна на предназначението.

С проекта се увеличава размерът на глобите и имуществените санкции при нарушаване на закона.