Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител присъства на празника по случай Еньовден в с. Бяла

24 юни 2016 15:30,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 749
Снимка 1

На 24.06.2016 г. областният управител Татяна Петкова уважи поканата на кмета на с. Бяла Желю Янков и присъства на празник на билките по случай Еньовден.

Тук бяха още кметове на населени места, директорът на ДВУИ селище „Качулка“ Злати Стоянов, жители на селото и гости от Украйна.

В приветствието си областният управител каза, че й е изключително приятно да сподели този прекрасен празник и да наблюдава автентичните ритуали за здраве и благоденствие. „Вече 17 поредни години вие организирате и провеждате празника, свързан с Еньовден и така тачите и пазите типичните за региона традиции. Удоволствие е да видя тези усмихнати деца и да наблюдавам как предавате традициите от поколение на поколение. Желая ви дълги години здраве и много успехи!“, каза Петкова.

Изпълнен беше ритуалът „Еньова буля“, както и беше направена обиколка на селото с Еньовото буле, напяване и наричане на моминските китки и преминаване под Еньовския венец за здраве. Кметът Желю Янков получи китка орехови листа с наричане за здраве на цялата село. Председателят на читалище „Христо Ботев“ Стоянка Маринова разказа на гостите за значението на всяко от обредните действия.

Празникът продължи с концерт, в който участие взеха деца към читалището, както и възпитаниците на ДВУИ селище „Качулка“.

Беше подреден информационен щанд, изложение на билки, мед, дегустация на чай.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9