Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител г-н Марин Кавръков посрещна генералния консул на Турция в Бургас г-жа Сибел Еркан

13 април 2010 16:40,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1201
снимка

На 13.04.2010 г. /вторник/ в Областна администрация се проведе среща на областния управител г-н Марин Кавръков с генералния консул на Турция в Бургас г-жа Сибел Еркан.

Това е първото официално посещение на г-жа Еркан в Сливен след нейното назначаване през ноември 2009 г.

На срещата присъстваха зам. областните управители г-н Пейчо Пейчев и г-н Христо Крабекиров, експерта за връзки с обществеността г-жа Цветана Ненова и г-н Гюнай Кайя, секретар на турското консулство в Бургас.

На срещата областният управител г-н Марин Кавръков припомни интересни детайли от историческото минало и контактите между нашите два съседни народа. Сливен е бил индустриален и търговски център. През 1834 г. в град Сливен е създадена първата на балканския полуостров текстилна фабрика на Добри Желязков. Тя се е ползвала с имперско благоволение и е работила изцяло за султанската армия. Традиционните икономически връзки между град Сливен и Турция продължават и днес, чрез търговските обмени.

„Много съм щастлива от посещението си в Областна администрация Сливен и от това, че се запознах с Вас. Пожелавам да поддържаме постоянно добри взаимоотношения и приятелство. Вратите ми са отворени за помощ. Трябва да работим за преодоляване на предразсъдъците между двата народа, които се коренят в миналото, но нямат място в днешните отношения. Манталитетът на съвременните хора е напълно променен.”, заяви Сибел Еркан на срещата.

Областният управител г-н Марин Кавръков използва случая да покани г-жа Сибел Еркан отново да посети град Сливен за да я запознае с културно- историческото наследство на областта изложено в Регионалния исторически музей и Художествената галерия „Димитър Добрович”. Генералният консул на Турция ще получи и официална покана за Международният детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” провеждан през месец май.

Добрите връзки между България и Турция носят полза и за българи, и за турци. Около това мнение се обединиха областният управител г-н Марин Кавръков и генералният консул г-жа Сибел Еркан.

В края на срещата двете страни си размениха символични подаръци.

Снимки

снимкаснимкаснимка