Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседава Областният координационен механизъм по деинституционализация

27 юли 2016 12:54,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 657
Снимка 1

На 27.07.2016 г. под председателството на заместник областния управител Камен Костов заседава Областният координационен механизъм по деинституционализация /ОКМД/. При отриването Костов припомни, че преди година между областния управител на област Сливен и „Надежда и домове за децата – клон България“ бе подписан Меморандум за сътрудничество и е сформиран ОКМД с цел обединяване на експертизата и ресурсите на членовете на механизма за решаване на конкретни случаи на семейства и деца в риск, по които отделите за закрила на детето работят и имат нужда от подкрепа. Подписан е и Меморандум за сътрудничество за цялостна подкрепа на семейства в риск от изоставяне на своите деца.

Мария Горанова – координатор на „Надежда и домове за децата“ за област Сливен, представи осъщественото в рамките на партньорството досега. Извършени са дейности по активна семейна подкрепа, насочена към деца в риск да бъдат отделени от своите родители. Моделът на подкрепа включва материална и специализирана помощ - информиране, консултиране, придружаване, практическа подкрепа и застъпничество, с цел извеждане на семейството от кризата.

Стана ясно, че в община Сливен се работи по един казус като детето е реинтегрирано в семейството. Оказана е материална подкрепа за създаване на подходящи условия за живот, като е построено помещение за живеене за семейството от „Надежда и домове за децата“. Оказва се и медицинска подкрепа на майката и другите деца, съдейства се за завършване на образованието и намиране на работа на бащата.

В община Нова Загора се оказва съдействие на едно дете с увреждане – освидетелстване, за да получава полагащите се помощи, извършват се и изследвания за медицинска интервенция.

В община Котел се работи по 5 случая. При единия е оказано съдействие за осигуряване на рехабилитация за дете с увреждане. Подкрепена е и малолетна майка с две малки деца. Експертите са работили и по два случая с деца, нуждаещи се от спешна медицинска консултация и лечение.

Заместник областният управител Камен Костов призова да се използват по-активно възможностите, които дава ОКМД, защото едно НПО е много по-гъвкаво и може да реагира по-бързо. Има много семейства, които се нуждаят от подкрепа, затова е необходимо да се привлекат и повече партньори.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4