Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Празникът „Златна праскова“ се провежда за 15-ти път в с. Гавраилово

28 юли 2016 15:26,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 649
Снимка 1

На 28.07.2016 г. заместник областният управител Камен Костов и главният секретар на Областна администрация Сливен Кирил Аврамов бяха сред гостите при откриването на 15-тото издание на регионалния фестивал „Златна праскова“ в с. Гавраилово. Празникът се провежда под патронажа на Десислава Танева – министър на земеделието и храните.

Кметът на с. Гавраилово Димитър Андреев приветства гостите и производителите на праскови като каза, че това е празник, който обединява научните постижения с традициите и богатото фолклорно наследство. „Надявам се да спечелим още много приятели от цялата страна и да продължим да се утвърждаваме като водещи производители на праскови“, каза още той.

Към гостите и участниците във фестивала се обърнаха още кметът на община Сливен Стефан Радев и Н. ВПр. Сливенският митрополит Иоаникий, който призова да пазим земята, която ни храни и дава нашия живот и дълголетие. „Тук има общ дух и любов към българската земя и култура“, каза митрополитът.

Министър Танева поздрави присъстващите и призова за уважение към труда на земеделците. Тя обяви, че се отчитат 16% ръст на добивите от праскови в сравнение с миналата година. Министър Танева допълни, че с предложените промени в схемите за обвързана подкрепа, производителите на праскови остават в групата на най-високия клас подпомагани трайни насаждения. Въведена е и модулирана ставка за обвързаната подкрепа, съгласно която всички малки и средни стопанства ще получават по-висока ставка на декар при условия на доказан добив. Това ще допринесе за по-големи доходи за земеделските производители и повече българска продукция на пазара. Тя подчерта, че България има ръст във всички сектори на земеделското производство.

И тази година, в рамките на празника „Златна праскова“, Националната служба за съвети в земеделието обяви конкурс за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина, а 7 земеделски производители, отглеждащи праскови, участваха в конкурса. Днес победителите бяха наградени.

Програмата на празника продължи с кръгла маса „Овощарството в България – проблеми и перспективи за развитие”. В нея участваха министър Танева, заместник областният управител Камен Костов, кметът Стефан Радев, заместник главният директор на ГД „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория” Петя Куманова и водещи специалисти от Института по овощарство - Пловдив.

След форума беше организирано посещение на насаждение от праскови, както и демонстрация на селскостопанска техника, прикачен инвентар и капкова система за напояване.

Фестивалът „Златна праскова“ се организира от община Сливен, МЗХ, кметство на с. Гавраилово, НЧ „Слънце 1928”, Институт по овощарство - Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД и Национална служба за съвети в земеделието.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7