Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител г-н Марин Кавръков проведе среща с участници по програма “Коменски”

15 април 2010 16:34,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1501
снимка

На 14.04.2010 г. /четвъртък/ в Областна администрация се проведе среща на областния управител г-н Марин Кавръков с участници по програма “Коменски”.

На срещата областният управител г-н Марин Кавръков представи културно историческите забележителности на област Сливен и презентира инициативата на Областна администрация „Роден край”. По негово предложение участниците ще посетят туристическия маршрут „С перо и меч”и ще се насладят на красивия Котленски край.

Участниците от Технически колеж от град Алба Юлия - Румъния, партньори на Професионална гимназия по механотехника - гр.Сливен ще гостуват в гр.Сливен от 12.04.2010г. до 22.04.2010г.

По време на планираните мобилности ще се проведат практически състезания по професии. Ще се организират срещи с представителства на различни марки автомобили от своите градове и държави, ще се проведат дискусии и семинари по въпросите за опазване човека на пътя и толерантността на младия автомобилист. Ще се изготви харта на младия водач на трите езика.

Ще обменят полезен педагогически и методически опит, добри европейски практики за по-качествено провеждане на учебните и производствени практики в училищата, ще дискутират възможностите за организирането на бъдещи тематични прояви между двете училища с включването и на други партньори.

Очакваме чрез участието в партньорството с училището от Румъния да се насърчи изучаването на чужди езици, за да сме по- свободни в общуването по-между си, да се обогатят още повече познанията за европейските страни, а чуждестранните ученици ще научат повече за България, за нашия бит и култура, за опита ни в професионалното обучение.

Работата по проекта ще мотивира учители и ученици за превръщане на училището в желана територия, което несъмнено ще доведе до повишаване знанията и успеха на учениците, както и на тяхната отговорност и дисциплина. Всяка дейност, която извежда учениците извън класната стая се приема с изключително голямо желание и има своя ефект.

 

Билетерален проект по програма “Коменски” на тема „Автомобилът от създаването му до днес – история, развитие и усъвършенстване” с партньор - Технически колеж от град Алба Юлия – Румъния се реализира от 21.10.2009г. в Професионална гимназия по механотехника.

Глобалната цел на проекта е да се запознаят участниците с историята, развитието и усъвършенстването на автомобила от създаването му до наши дни, с ролята на автомобила за развитие на човешката цивилизация, за една модерна, мобилна и екологически чиста Европа, както и с културно-историческото наследство и природните богатства на двете държави.

По време на проекта участниците ще организират изложби, свързани със страните и градовете им. Ще изготвят мултимедийно CD и уеб страница на английски, български и румънски език. Ще се извърши широка събирателска дейност и по наболялата тема „Разумното използване на енергийните ресурси, екогоривата – революция в автомобилостроенето”. Изпълнението на предвидените дейности по проекта ще доведе до създаване на приятелски отношения, обмен на идеи и знания, придобиване на опит и формиране на умения за работа в екип, ще се снижи езиковата бариера и ще разшири културния и езиков кръгозор на учители и ученици. Ще се повиши самочувствието им на добри европейци. Учителите по общообразователни и специални предмети ще имат възможност да общуват помежду си, да се запознаят с образователните системи на двете държави.

Чрез реализирането на този проект ще се покаже, че когато човек иска да работи няма граници и значение кой от коя държава е.

Снимки

снимкаснимкаснимка